Τον Καναδά θα επισκεφτεί τον Μάρτιο ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να μεταβεί τον Μάρτιο στον Καναδά, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος στο τέλος διμερούς συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό στο Μεξικό.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψή του στον Καναδά από την αρχή της θητείας του τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Μπάιντεν και ο Τριντό συναντήθηκαν στο Μεξικό ενόψει της 10ης συνόδου των ηγετών της Βόρειας Αμερικής που είναι προγραμματισμένη το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα, μετά τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα) μαζί με τον Μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Τριντό για τη συμβολή του Καναδά στην παροχή στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «την κατάσταση ασφαλείας και την ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή», χώρα από όπου προέρχονται πολλοί μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού.

«Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον συντονισμό τους με τους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα επόμενα στάδια, για να στηρίξουν τη σταθερότητα στην Αϊτή, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην εθνική αστυνομία της χώρας», επισημαίνεται.

Στην έναρξη της συνόδου κορυφής στο Μεξικό, οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν «τολμηρά μέτρα για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή και να μετατραπεί η Βόρεια Αμερική σε κινητήρα για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας».

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για μια «μοναδική στιγμή για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε στρατηγικά μέταλλα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ημιαγωγούς».

Μόλις ορκίστηκε, ο Μπάιντεν οργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση με τον Τριντό τον Φεβρουάριο του 2021. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πιο στενούς φίλους από τον Καναδά», δήλωσε τότε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε εσάς έκανα το πρώτο μου τηλεφώνημα ως πρόεδρος, μαζί σας την πρώτη μου διμερή συνάντηση», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: