Τον απάτησες- Πώς πρέπει να κινηθείς τώρα;

Πέρασες στο «στρατόπεδο» των «παραστρατημένων». Το ομολογείς κι αν ναι, πότε, πως και τι να περιμένεις;

Το «κακό» έγινε: εσύ, που γινόσουν έξαλλη με κάθε ιστορία απιστίας που τύχαινε να φτάσει στ’ σου, είσαι πλέον εκείνη που πέρασες στην άλλη… όχθη.

Τον απάτησες και τώρα σε πνίγουν οι ενοχές, οι σκέψεις αυτοταπείνωσης και μια ανεξήγητη τάση για ειλικρινείς εξομολογήσεις.

Πριν προχωρήσεις σε (ακόμη) μία βιαστική κίνηση με ανυπολόγιστες έως καταστροφικές συνέπειες, καλό είναι να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Οι πρώτες 48 ώρες

Θα (σου) φανεί κλισέ, αλλά όσο πιο κοντά χρονικά βρίσκεσαι στην διάπραξη του «εγκλήματος», όσο, δηλαδή, η απιστία είναι ακόμη νωπή, τόσο πιο μεγάλο είναι το αίσθημα ντροπής και τύψεων. Η διάθεση ανηλεούς αυτομαστίγωματος «χτυπάει κόκκινα» τις πρώτες δύο μέρες. Μην εκπλαγείς, αν ακόμη και στον ύπνο σου, «αναβοσβήνει» με φωσφοριζέ γράμματα η ερώτηση «πώς (του) το έκανα εγώ αυτό;», ή κάτι αντίστοιχο, τελοσπάντων.

Μη βιαστείς. Πάρε τον χρόνο σου. Δεν έχει νόημα να βασανίζεις τον εαυτό σου, μέχρι τελικής πτώσης αν δεν:

Συνειδητοποιήσεις γιατί έκανες αυτό που έκανες. Πέρα από το αν το παραδεχόσουν ή όχι, προφανώς κάτι έλειπε από τη σχέση σου, για να προχωρήσεις σε μία τέτοια κίνηση.
Πειστείς ότι είναι κάτι που δεν πρόκειται να επαναλάβεις. Αν έχεις σκοπό να ξανακυλήσεις για δεύτερη (και Τρίτη και τέταρτη) φορά στην αγκαλιά ενός άλλου, μη συνεχίζεις να διαβάζεις το κείμενο. Και μη συνεχίζεις και τη σχέση. Έχει τελειώσει και δεν το ομολόγησες ούτε στον εαυτό σου.
Αν, όμως, είσαι σίγουρη ότι ήταν ένα μεγάλο (στιγμιαίο, που είπε και μια ψυχή) λάθος, τότε πριν αποκαλύψεις το οτιδήποτε στον σύντροφο σου, πρέπει να γνωρίζεις τα «υπέρ» και τα «κατά».

Πότε λες την αλήθεια, λοιπόν;

Όταν είσαι σίγουρη ότι δεν θα τα βγάλεις πέρα με ένα τέτοιο «βαρίδι» στη συνείδηση σου και ότι η χαρά (;) μιας νύχτας θα ρίχνει σκιές σε όλη την υπόλοιπη πορεία της σχέσης του με τον σύντροφο σου.
Όταν θεωρείς ότι μία τέτοια αλήθεια, είναι κάτι που μπορεί να διαχειριστεί ο σύντροφος σου, χωρίς ολέθριες συνέπειες. Και για τους δυο σας!
Όταν νιώσεις ότι μπορείτε και οι δύο να αναλάβετε το μερίδιο ευθύνης στην «μετά την απιστία εποχή». Για να φτάσεις εκεί που έφτασες – τι λέγαμε πιο πάνω; — σίγουρα ευθύνεστε κι οι δύο και όχι αυτό δεν είναι ένα βολικό άλλοθι.
Όταν είσαι έτοιμη να θυσιάσεις μία μακρόχρονη ή ικανοποιητική σχέση. Το ότι θα πεις την αλήθεια, δεν σημαίνει ότι σε περιμένει και κάποιο τρόπαιο στο τέλος του δρόμου. Εδώ δεν ισχύει το χριστιανικό, «αμαρτία εξομολογούμενη, ουκ έστιν αμαρτία». Το πιθανότερο είναι – ακόμη κι αν ο σύντροφος σου εκτιμήσει την ειλικρίνεια σου – να διακόψει τη σχέση. Είσαι έτοιμη γι’ αυτό;

Ναι, αλλά, πώς;

Πρώτον, οπλίσου με ψυχραιμία και υπομονή. Μια τέτοια αποκάλυψη, ποτέ δεν ξέρεις τι αντιδράσεις θα πυροδοτήσει. Καλό θα είναι να έχεις ενημερώσει μία φίλη για το τι έκανες και το τι ετοιμάζεσαι να κάνεις, ώστε να σε στηρίξει σε περίπτωση που η εξέλιξη δεν είναι ευχάριστη. Δεύτερον, γνωρίζεις ότι είναι μια σοβαρή συζήτηση που απαιτεί ψυχική προετοιμασία και κυρίως ιδιωτικότητα. Μην επιλέξεις ένα εστιατόριο ή ένα καφέ για μια τέτοια κουβέντα.

Η επόμενη μέρα

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι μάζεψες όλα τα κουράγια σου και ομολόγησες στον σύντροφο σου, το «ολίσθημα» της μίας νύχτας. Τι έχεις να περιμένεις – και στην περίπτωση που δεν αποφάσισε να χωρίσει από ‘σένα – από εδώ και στο εξής;

Ακόμη κι αν θέλει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας, μην περιμένεις γλυκόλογα και ερωτική διάθεση από τη μία μέρα στην άλλη. Ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι άνθρωποι, δύσκολα ξεπερνούν την εμπειρία της απιστίας από τον σύντροφο τους. Γνώριζε ότι το πρώτο διάστημα, ακόμη κι αν μένετε στο ίδιο σπίτι, θα κρατάει τις αποστάσεις του από ‘σένα. Αν δεν μένετε μαζί, το πιο πιθανό είναι να σου ζητήσει χρόνο. Εννοείται ότι τον δίνεις.
Από τις πρώτες μέρες, θα συνειδητοποιήσεις ότι αποκτήσατε μία καινούρια φίλη. Τη λένε «καχυποψία» και είναι λογικό να μείνει για λίγο μαζί σας. Ίσως και για πάντα. Θα διαπιστώσεις ότι από εδώ και στο εξής, το αυτί του θα είναι λίγο πιο τεντωμένο, όταν χτυπάει το σου, ειδικά βραδινές ώρες. Μην αντιδράσεις σπασμωδικά εδώ. Είναι μία συμπεριφορά που προκλήθηκε από την πράξη σου (και την ειλικρίνεια που τη συνόδευσε) και δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Βέβαια…
…επειδή παλικαρίσια ομολόγησες το παραστράτημα σου, δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψεις προσβλητικές συμπεριφορές και πράξεις ταπείνωσης, δημοσίως ή ιδιωτικώς.
Α, και κάτι τελευταίο: είναι πολύ πιθανό να γεννηθούν αισθήματα «εκδίκησης» και να θελήσει να σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Μία απιστία, δηλαδή, για να πατσίσει τη δική σου. Εκεί, θα είσαι εκείνη που θα πρέπει να σκεφτεί την αντίδραση της, την πιθανότητα δεύτερης ευκαιρίας ή το τρίτο και πιο σοβαρό, το ότι, δηλαδή, η σχέση έχει μετατραπεί σε «γαϊτανάκι» και ήρθε η ώρα – σοβαρά πλέον – να τη λήξετε με όση αξιοπρέπεια σας απομένει…

 

sxeseis

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: