Το Μεξικό επιτέλους πούλησε το προεδρικό αεροσκάφος που έμενε χρόνια στα αζήτητα

Τέλος μπήκε σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρούσε τον πρόεδρο του Μεξικού, ο οποίος κατάφερε να πουλήσει -έστω και στην άλλη άκρη του κόσμου– το πολυτελές αεροσκάφος του προκατόχου του.

Το Boeing 787 Dreamliner είχε παραγγείλει ο προηγούμενος πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο νυν πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε χαρακτηρίσει την ύπαρξη του αεροσκάφους «προσβολή για τον λαό» λόγω και του τεράστιου κόστους συντήρησης.

Αμέσως μόλις εξελέγη, το 2018, έβαλε πωλητήριο, ωστόσο δεν εμφανίζονταν αγοραστές και ο Ομπραδόρ σκεφτόταν ακόμη και να το διαλύσει.

Τελικά το προεδρικό αεροσκάφος αγόρασε η κυβέρνηση του Τατζικιστάν για 92 εκατ. δολάρια (83,7 εκατ. ευρώ). Το Μεξικό προσδοκούσε να το πουλήσει για 150 εκατ. δολάρια, ενώ το είχε αγοράσει το 2012 για 228 εκατ. δολάρια.

«Παλαιότερα οι αρχές λειτουργούσαν και σκέφτονταν σαν μικροί Φαραώ. Όχι πια», είπε ο Ομπραδόρ σε βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την πώληση.

Ο αριστερός πρόεδρος, που συχνά τα βάζει με τη διαφθορά των πολιτικών ελίτ του Μεξικού, συνηθίζει να πετά με αεροσκάφη της γραμμής.

Με τα έσοδα από την πώληση, όπως υποσχέθηκε ο Ομπραδόρ, θα χτιστούν με σχέδια μηχανικών του στρατού δύο δημόσια νοσοκομεία σε φτωχές επαρχίες της χώρας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: