Θύματα εκμετάλλευσης οι Έλληνες εργαζόμενοι

Δεν έχει περάσει και αρκετός καιρός από τότε που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλεγε πως οι κάτοικοι των χωρών του ευρωπαϊκού νότου ξόδευαν τα λεφτά στους στα ποτά και τις , χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς «τεμπέληδες» τους Έλληνες.

Εκτός από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, στο διάστημα που ακολούθησε, για την δήλωση αυτή, ήρθε και η έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για να καταρρίψει πλήρως τον μύθο αυτό, τον οποίο υιοθέτησε ο πρώην πλέον πρόεδρος του EuroGroup.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που οι εργαζόμενοί της δουλεύουν τις περισσότερες ανά εβδομάδα. Μάλιστα ως βάση της έρευνας δεν μπήκε καν το προβλεπόμενο δεν μπήκαν καν οι 48 ώρες που προβλέπει η εργατική νομοθεσία ως μάξιμουμ που μπορεί να δουλεύει κάποιος σε μία εβδομάδα, αλλά οι 50!

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω χάρτη, ο οποίος συνόδευε την έρευνα, το ποσοστό που έχει η χώρα μας αντιστοιχεί στο 5-10% των εργαζόμενων, το οποίο σε μία πρώτη ανάγνωση δεν φαίνεται και τόσο μεγάλο.

Αν όμως σκεφτεί κανείς οτι αυτό βγαίνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τότε ίσως να αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις. Και αυτό γιατί είναι αρκετοί εκείνοι που δουλεύουν υπερωρίες οι οποίες είναι γραμμένες στο… χιόνι και που δεν φαίνονται πουθενά.

Στην περίπτωση που μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος για να μετρηθούν και αυτοί οι εργαζόμενοι, τότε δεδομένα το ποσοστό θα εκτοξευόταν σε ποσοστά, ίσως ανώτερα και της Τουρκίας που έχει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το 20%.

ergasia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: