Θεοφάνια – Ιωάννινα: Αγιασμός των υδάτων μετά από 8 χρόνια στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Ο Αγιασμός των υδάτων και η βάφτιση του Σταυρού στα νερά του Άραχθου ποταμού, στα Βόρεια Τζουμέρκα, φέτος αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία για τα Θεοφάνια.

Η θρησκευτική τελετή θα πραγματοποιηθεί μετά από 8 χρόνια στο αναστηλωμένο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο συνδέει και πάλι τα Τζουμέρκα με τα Κατσαναχώρια.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2015 οι Τζουμερκιώτες δάκρυσαν. Η θεομηνία και τα ορμητικά νερά του Άραχθου κατάπιαν το ιστορικό τους πέτρινο γεφύρι της Πλάκας. Για την Πολιτεία ήταν ένα στοίχημα να γεφυρωθεί και πάλι ο Άραχθος, έτσι όπως τα τέλη του 19ου αιώνα ο πρωτομάστορας Κώστας Μπέκας σχεδίασε. Με την παλιά τεχνική των μαστόρων της πέτρας, όμως με πιο σύγχρονα υλικά, όπως για παράδειγμα τα κονιάματα, με το ίδιο DNA του παλιού, τον Φεβρουάριο του 2020 αναστηλώθηκε το γεφύρι. Τα επόμενα δύο χρόνια η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών.

Για τους κατοίκους των Τζουμέρκων τα φετινά Θεοφάνια είναι μία μεγάλη γιορτή. Δίνουν όλοι ραντεβού αύριο στις 11 το πρωί στο γεφύρι, όπως παλιά.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: