Θεοφάνεια με ανοιχτές εκκλησίες και διακριτική παρουσία της Αστυνομίας

Διαφορετικός είναι ο εορτασμός των Θεοφανείων σήμερα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με τις εκκλησίες να είναι ανοιχτές παρά την αυστηροποίηση του lockdown.

Σε γενικές γραμμές δεν παρατηρήθηκαν παρατράγουδα, με την παρουσία της Αστυνομίας έξω από τους ναούς να είναι διακριτική, ενώ και από τις ίδιες τις εκκλησίες δίνονται οδηγίες για να γίνει η διαδικασία χωρίς προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στους τα Χριστούγεννα στους μικρούς ναούς ο επιτρεπόμενος αριθμός πιστών ήταν 25 , ενώ στους μεγάλους ναούς 50, κάτι που τηρήθηκε και σήμερα.

Πάντως, αρκετός κόσμος βρέθηκε έξω από τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης με μάσκες και τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων, περιμένοντας να ανάψει ένα κερί.

Δεν θα τελέσει αγιασμός των υδάτων εξωτερικό χώρο

Έπειτα από την κόντρα Εκκλησίας-κυβέρνησης λόγω των αυστηρών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικό χώρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανίων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανίων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: