Συρία: «Καμία συζήτηση για εξομάλυνση σχέσεων Δαμασκού – Άγκυρας χωρίς τον τερματισμό της κατοχής»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει την στρατιωτική της παρουσία στην χώρα του για να υπάρξει πλήρης προσέγγιση Δαμασκού-Αγκυρας.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε για εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τον τερματισμό της κατοχής», δήλωσε μετά την συνάντησή του με το ιρανό ομόλογό του στην Δαμασκό.

Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της πολιτικής και της ένοπλης αντιπολίτευσης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ κατά την διάρκεια του 12ετούς πολέμου στην Συρία, ενώ τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εισβάλει σε περιοχές της βόρειας Συρίας.

Η Ρωσία, σύμμαχος κλειδί του Ασαντ, υποστηρίζει την προσέγγιση ανάμεσα στην Αγκυρα και την Δαμασκό, έχοντας φιλοξενήσει συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας και προωθώντας συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ενδεχομένως των προέδρων.

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι «μία συνάντηση ανάμεσα στον Ασαντ και την τουρκική ηγεσία εξαρτάται από την εξάλειψη των αιτίων της διένεξης», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή να μνημονεύσει το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φαϊσάλ Μεκντάντ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά την συνάντησή του με τον Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, του έτερου σημαντικού συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε και με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ, δήλωσε «ενθουσιασμένος με τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στην Συρία και την Τουρκία».

Ο Ασαντ δήλωσε χθες ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου θα πρέπει να βασισθούν στην αρχή του τερματισμού της κατοχής και της υποστήριξης της τρομοκρατίας, όρου που οι συριακές αρχές χρησιμοποιούν αναφερόμενες σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι η Συρία ζητεί από την Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις ζώνες της βόρειας Συρίας και να τερματίσει την υποστήριξη προς τις κύριες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πριν συμφωνήσει για συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: