Συνάντηση Πούτιν-Σι: Επιφυλακτική η Δύση, καλεί το Πεκίνο να πιέσει για απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

Η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα επισφραγίστηκε από τον δεύτερο γύρο συνομιλιών στη Μόσχα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εκδηλώνει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο ως μια βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Επισημαίνεται, όμως, ότι το σχέδιο ναι μεν προβλέπει την έναρξη του διαλόγου και τον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας, ωστόσο δεν αναφέρεται σε απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων κάτι που δίνει στη Δύση «λαβή» να στηλιτεύσει το Πεκίνο καταλογίζοντάς του αποδοχή της ρωσικής βιαιότητας.

Τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Σι Τζινπίνγκ εκαναν λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν πως οι σινορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο βέλτιστο σημείο τους, από τη στιγμή που έχει πιστοποιηθεί ότι θα υπάρξουν οικονομικές συνεργασίες με ορίζοντα το 2030.

Ο Κινέζος πρόεδρος, πάντως, διατράνωσε ότι στηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, με τον Πούτιν — από την πλευρά του — στην κοινή συνέντευξη Τύπου, να επισημαίνει ότι είναι ανοιχτός επί της συζήτησης για το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ:  
Ακολουθήστε το Newsorama.gr