«Στους δρόμους των Ελλήνων» με τη Μάγια Τσόκλη: «Στο Λόουελ της Μασαχουσέτης» (trailer)

Διαφήμιση – Advertisement

Μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Στους δρόμους των Ελλήνων», η ομάδα τού «Ταξιδεύοντας», η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σκηνοθέτης Χρόνης Πεχλιβανίδης, ξαναπαίρνουν τα μονοπάτια του κόσμου ακολουθώντας – αυτή τη φορά – τους δρόμους της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κυριακή 30 Απριλίου 2023, στις 18:00, στην ΕΡΤ1
Eπεισόδιο 3ο: «Στο Λόουελ της Μασαχουσέτης»
Στην ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε μια μικρή πόλη της Μασαχουσέτης, που σήμερα λίγοι γνωρίζουν, το Λόουελ.
Γνωστό και ως το λίκνο της αμερικανικής Βιομηχανικής Επανάστασης, το Λόουελ υπήρξε από τις αρχές του 19ου αιώνα, και χάρη στην ορμητική «υδάτινη» δύναμη του ποταμού Merrimack, η καρδιά της Αμερικάνικης κλωστοϋφαντουργίας. Στα εργοστάσια του Λόουελ δούλεψαν στην αρχή κοπέλες της αμερικανικής υπαίθρου, που έμειναν στην ιστορία ως «The mill girls» και στη συνέχεια, όταν αυτές απαίτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αντικαταστάθηκαν από λιγότερο απαιτητικούς μετανάστες.
Οι Έλληνες έρχονται μαζικά να δουλέψουν στα εργοστάσια του Λόουελ γύρω στο 1892, και το 1900 είναι κοντά στους 1.800. Η πλειονότητα των μεταναστών είναι αγρότες κυρίως Μανιάτες, Λάκωνες και Μεσσήνιοι. Τους Πελοποννήσιους ακολουθούν Μακεδόνες, Θεσσαλοί και σιγά σιγά μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα και η παροικία του Λόουελ γίνεται, στις αρχές του 20ού αιώνα, η πιο πολυπληθής (μετά τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο) ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα υποδειγματικό Greek town!
Στο Λόουελ της Μασαχουσέτης, γενέτειρα της Ολυμπίας Δουκάκη αλλά και του Jack Kerouac, η Μάγια Τσόκλη συναντά ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική, τον επιστήμονα, επιχειρηματία και ευεργέτη Γιώργο Μπεχράκη. Επισκέπτεται ένα από τα λίγα εναπομείναντα δυναμικά ολοήμερα ελληνικά σχολεία, γνωρίζει τα περήφανα μέλη της Οργάνωσης Ελληνοαμερικανών Βετεράνων, αλλά και εκπροσώπους της νέας γενιάς, που δημιουργούν μέσα από σύγχρονες δραστηριότητες νέους δεσμούς με την Ελλάδα.

* Το μοντάζ του επεισοδίου έχει επιμεληθεί ο Σταύρος Συμεωνίδης.

(?)

greek-web-tv.com

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: