Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, σημείωσε πως το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αποτελεί απλή και συστημική λύση.

Όπως είπε, παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, υπάρχει μία σειρά δεικτών του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα που δίνουν μια μικτή εικόνα. «Για παράδειγμα, η ετήσια μεταβολή των χορηγήσεων προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα παραμένει σε αρνητικό επίπεδο και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο», τόνισε.

Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μεταβλητότητα και ενισχύθηκαν περαιτέρω, εν τω μέσω ευρύτερων επενδυτικών ανησυχιών που σχετίζονται με τους πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και ανησυχιών αναφορικά με πιθανή αντιστροφή των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος. «Επομένως, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπερβολικά υψηλά κόστη δανεισμού, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ απηύθυνε προειδοποίηση για την άρση των δεσμεύσεων που σχετίζονται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος, και πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επίσης, επεσήμανε ότι η σωστή ακολουθία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και η ιδιοκτησία του κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι καθοριστική για την επιτυχία του.

oikonomia

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: