Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης

Μιλώντας στο ελληνοϊσπανικό επιμελητήριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε ότι υποστηρίζει την προληπτική γραμμή στήριξης , καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί πιο εύκολη και ομαλή η μετάβαση Δημοσίου και τραπεζών στις αγορές.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Όπως είπε, η χώρα θα παραμένει υπό επιτήρηση από τους θεσμούς μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της προς τους επίσημους πιστωτές της, τον EFSF και τον ESM.

«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ένας προληπτικός μηχανισμός στήριξης θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία, προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, καθώς θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και μετά τον Αύγουστο του 2018, ειδικά εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές επιδεινωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «η προληπτική στήριξη θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, και μετά τη λήξη του μνημονίου, ενώ θα συμπεριλάβει τελικά και τους εγχώριους κρατικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε στην κανονική του φάση ή στην περίοδο αναχρηματοδότησής του».

Ο Γιαννης Στουρνάρας σημείωσε ακόμα ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή έχουν φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, όπως είπε. «Η οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως παρατήρησε η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμμα

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: