Στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή JN.1 του κορονοϊού, έχουν ανιχνευτεί 101 στελέχη – Τα συμπτώματά της και τι προκαλεί

Στην Ελλάδα έχει φτάσει η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, γνωστή ως «JN.1». Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 101 στελέχη JN.1 (υποπαραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από τις 19 Δεκεμβρίου αναγνωρίστηκε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος).

Τα δείγματα είχαν ληφθεί μεταξύ 3 Οκτωβρίου και 3 Δεκεμβρίου 2023. Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.

Σημειώνεται πως την ανησυχία της για την έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης αλλά και του στρεπτόκοκκου εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης την Παρασκευή (22/12) η Ματίνα Παγώνη. «Χρειάζεται προσοχή» τόνισε αναφερόμενη στις ημέρες των Εορτών και σημείωσε πως σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας άρρωστος.

Μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ: «Υπάρχει πολύ covid και χρειάζεται προσοχή. Έχουμε και την γρίπη και τις ιώσεις αλλά και τον στρεπτόκοκκο που έχει πανικοβάλει τον κόσμο. Ο στρεπτόκοκκος είναι γνωστός και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινάμε τα συμπτώματα στα παιδιά, δηλαδή ένα πονόλαιμο και πυρετό, παίρνεις τον παιδίατρο, ο οποίος ξέρει το ιστορικό. Εάν αντιμετωπιστεί γρήγορα δεν υπάρχει πρόβλημα».

Συναγερμός στις ΗΠΑ για μια νέα υποπαραλλαγή JN.1

Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η οποία φαίνεται να έχει την ικανότητα να αποφεύγει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει σημάνει συναγερμός στις ΗΠΑ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έχει προτρέψει τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς η κορύφωση του φετινού συνδυασμού τριών εποχιακών αναπνευστικών ιών — γρίπη, COVID-19 και RSV — πλησιάζει. Όπως ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ γεμίζουν και οι εισαγωγές στα επείγοντα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε παιδιά σχολικής ηλικίας την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσφατα χαρακτήρισε την εν λόγω υποπαραλλαγή ως υψηλού ενδιαφέροντος.

Η «JN.1» σχετίζεται στενά με την BA.2.86 της Omicron, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022. Η «JN.1» εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023 και σήμερα καταγράφονται κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες. Τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από άλλα στελέχη και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πονόλαιμο, καταρροή, βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγία, πυρετό ή ρίγη και αοσμία.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενική κατάσταση της υγείας του, αν έχει, δηλαδή, υποκείμενα νοσήματα και πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του.

ΥΓΕΙΑκορονοϊοςσυμπτωματα

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: