Σουηδία: Ο πρωθυπουργός καταδίκασε το κουρδικό βίντεο εναντίον του Ερντογάν – Έρευνα από Τούρκους εισαγγελείς

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον καταδίκασε σήμερα ένα βίντεο που ανήρτησε μια κουρδική οργάνωση που δείχνει ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί στη Στοκχόλμη.

Η σκηνοθεσία μιας «δήθεν εκτέλεσης ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ξένου ηγέτη» είναι «εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο Κρίστερσον στο δίκτυο TV4.

Το βίντεο, που ανήρτησε στο Twitter η Επιτροπή της Ροζάβα (όπως αποκαλούνται τα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία), μια οργάνωση που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), δείχνει την εκτέλεση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι το 1945, και μετά το ομοίωμα του Ερντογάν κρεμασμένο από τα πόδια στην άκρη ενός σκοινιού μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης. «Η Ιστορία έδειξε ότι αυτό το τέλος έχουν οι δικτάτορες» αναφέρει το κείμενο που είναι τυπωμένο πάνω στο βίντεο.

Το βίντεο προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο χθες, Πέμπτη, ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία. Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη της Σουηδίας, όπως και της Φινλανδίας, στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη του ΡΚΚ και οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με αυτό, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες. Η Σουηδία φιλοξενεί μια σημαντική κουρδική διασπορά.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός εκτίμησε πως η ενέργεια της οργάνωσης είχε σκοπό να «υπονομεύσει το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Σουηδία απέλασε ένα μέλος του ΡΚΚ στην Τουρκία. Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να ζητεί την έκδοση και άλλων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: