Σουδάν: Σκληρές συγκρούσεις στο Χαρτούμ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την εκεχειρία

Οι εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν συγκρούονταν στην πρωτεύουσα της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με στόχο τη διατήρηση της ανακωχής και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οδηγώντας τις ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων.

Κάτοικοι στο Χαρτούμ και στη γειτονική πόλη Ομντουρμάν δήλωσαν ότι ο στρατός ξεκίνησε και πάλι τα αεροπορικά χτυπήματα και ότι χρησιμοποιεί περισσότερα πυρά καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται, αλλά χωρίς καμία ένδειξη ότι οι αντίπαλες παραστρατιωτικές δυνάμεις υποχωρούν από τους δρόμους της πόλης και τα σπίτια που κατέλαβαν.

«Υποφέρουμε τόσο πολύ από αυτόν τον πόλεμο. Από σήμερα το πρωί ακούμε τον ήχο της βίας. Ζούμε στον τρόμο. Είναι πραγματικός εφιάλτης», δήλωσε ο Σεχάμπ αλ-Ντιν Αμπνταλραχμάν, 31 ετών, από νότια συνοικία της πρωτεύουσας.

Επτά εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) έχουν διαλύσει τμήματα του κεντρικού Χαρτούμ και έχουν απειλήσει να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, ενώ 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν αναζητήσει την ασφάλεια σε άλλες του Σουδάν και άλλοι 400.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ανέστειλαν χθες τις συνομιλίες για ανακωχή αφού κατέρρευσε η κατάπαυση πυρός για την οποία είχαν μεσολαβήσει, κατηγορώντας τις εμπόλεμες πλευρές ότι καταλαμβάνουν σπίτια, επιχειρήσεις και νοσοκομεία και ότι πραγματοποιούν αεροπορικά χτυπήματα και επιθέσεις. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον στρατό και τις RSF και απείλησαν με περαιτέρω ενέργειες «εάν οι πλευρές συνεχίσουν να καταστρέφουν τη χώρα τους», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.

Πηγή ΑΠΕ — ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: