Σουδάν: Πιο κοντά στην κατάρρευση – Μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Χαρτούμ, συνεχίζονται οι εκρήξεις

Αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν και πάλι σήμερα το Χαρτούμ, παρά την ανακοίνωση εκεχειρίας στις μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους παραστρατιωτικούς που έχουν βυθίσει το Σουδάν σε μια ανθρωπιστική κατάσταση που πλησιάζει «στην κατάρρευση», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, «πετούν μαχητικά αεροπλάνα» ενώ πυρά και εκρήξεις ακούγονται σε διάφορες συνοικίες, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι μάχες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ξέσπασαν στις 15 Απριλίου ανάμεσα στους δύο στρατηγούς που ηγούνται της χώρας μετά το πραξικόπημά τους το 2021, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια Σουδανούς.

«Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα στο Σουδάν είναι χωρίς προηγούμενο», ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ο ΟΗΕ, ο οποίος έστειλε στην περιοχή τον αξιωματούχο του για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Είμαι καθοδόν (…) για να εξετάσω πώς μπορούμε να προσφέρουμε άμεση βοήθεια» στους κατοίκους», δήλωσε ο Γκρίφιθς, σύμφωνα με τον οποίο «η ανθρωπιστική κατάσταση φθάνει σε σημείο κατάρρευσης» στη χώρα, η οποία είναι μία από τις πιο φτωχές του κόσμου.

Η μαζική λεηλασία γραφείων και αποθηκών ανθρωπιστικής βοήθειας «έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων μας», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο των κατοίκων υπέφεραν από την πείνα ακόμα και πριν από τον πόλεμο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανακοίνωσε πως «αίρει άμεσα την αναστολή των δραστηριοτήτων του», την οποία είχε διατάξει μετά το θάνατο τριών εργαζομένων του.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστός ως Χεμεντί, είχαν δεχθεί να παρατείνουν χθες, Κυριακή, τα μεσάνυχτα την τριήμερη κατάπαυση του πυρός, έπειτα από «μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας», σύμφωνα με τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις.

Όμως από την αρχή της σύγκρουσης, εκεχειρίες έχουν ανακοινωθεί για να παραβιαστούν αμέσως μετά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνουν μόνο ότι οι ασφαλείς διάδρομοι για τις απομακρύνσεις ξένων διατηρούνται και πως οι διαπραγματέυσεις, που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό, συνεχίζονται.

Μέχρι τώρα οι δύο στρατηγοί αρνούνται τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 528 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 4.599, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τα οποία θεωρείται πως υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κατάφερε χθες, Κυριακή, να προσγειώσει στο Πορτ Σουντάν, σε απόσταση 850 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρτούμ, ένα πρώτο αεροπλάνο φορτωμένο με οκτώ τόνους βοήθειας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: