Σουδάν: Ένας νεκρός σε διαδήλωση εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος

Το θύμα, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, «συνθλίφτηκε από τεθωρακισμένο των δυνάμεων που υποστηρίζουν το πραξικόπημα κατά τη διάρκεια πορείας στο Χαρτούμ που κατευθυνόταν στο μέγαρο της προεδρίας

Διαδηλωτής σκοτώθηκε χθες Πέμπτη στο Χαρτούμ από τις σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εναντίον της στρατιωτικής χούντας, ανακοίνωσαν γιατροί.

Το θύμα, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, «συνθλίφτηκε από τεθωρακισμένο των δυνάμεων (που υποστηρίζουν) το πραξικόπημα (του στρατού την 25η Οκτωβρίου) κατά τη διάρκεια πορείας στο Χαρτούμ που κατευθυνόταν στο μέγαρο της προεδρίας», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν, ανεξάρτητη οργάνωση που αποτελεί μέρος του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό στην αφρικανική χώρα.

Ο θάνατος αυτός αυξάνει στους 95 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων που διεξάγονται συχνά στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις του Σουδάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Χθες Πέμπτη στη συγκέντρωση εναντίον της στρατιωτικής χούντας πήραν μέρος αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι για να απαιτήσουν για ακόμη μια φορά οι στρατιωτικοί «να επιστρέψουν στους στρατώνες τους».

Κατήγγειλαν επίσης την κακοδιαχείριση από τους στρατηγούς της οικονομίας του Σουδάν, χώρας που κυβερνά ο στρατός σχεδόν αδιαλείπτως τα 66 χρόνια από την ανεξαρτησία της.

Το Σουδάν, από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, έχασε τη διεθνή βοήθεια που του προσφερόταν –αντιπροσώπευε το 40% των εσόδων του– μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Η σουδανική λίρα έχει καταρρεύσει· ο πληθυσμός νιώθει τη θηλιά στο λαιμό να σφίγγει εν μέσω της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών των σιτηρών και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: