Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες με μπλόκα στις εθνικές – Ποια σημεία θα κλείσουν από Τετάρτη

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, που αποφάσισαν, στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας να προχωρήσουν από αύριο σε ταυτόχρονους 2ωρους αποκλεισμούς των Εθνικών Οδών και να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα μετά το τέλος της σύσκεψης, αγρότες της Χαλκιδικής προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Πορταριάς ενώ νωρίτερα, οι αγρότες της Λάρισαν προχώρησαν σε ημίωρο αποκλεισμό του κόμβου της Νίκαιας.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μετά και την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024.

  • Ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών στην κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο
  • Ζητούν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα.
  • Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση ΚΑΠ. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία.
  • Απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ελγα.
  • Λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.

«Δίνουμε τρεις μέρες διορία στον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις ουσιαστικές και να γίνει η συνάντηση μαζί μας και από τη Δευτέρα αν δεν ευοδώσει η συνάντηση θα οργανώσουμε κάθοδο στην Αθήνα», είπε ο πρόεδρος αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως διάλογος μπορεί να γίνει αλλά χωρίς οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μητσοτάκης για αγρότες: Έχει δοθεί 1 δισ. σε αποζημιώσεις

Εν των μεταξύ, στην υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ εκταμίευσε μόνο την προηγούμενη τετραετία ένα δισ. ευρώ για αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών και ότι αυτή η διαφορά καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό, κάτι, που δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό εάν οικονομία μας δεν πήγαινε καλά προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώνει το Επιμελητήριο με θέμα: «Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων». 

«Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά» είπε χαρακτηριστικά.

Ποια σημεία θα κλείσουν οι αγρότες από Τετάρτη

Σύμφωνα με το Action24, από την Τετάρτη οι αγρότες θα κλείνουν τα εξής σημεία στις εθνικές οδούς:

  • Τον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας
  • Ε65 στην Καρδίτσα
  • Εγνατία στο μπλόκο του Ευόσμου

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αγρότες θα αποφασίζουν κάθε βράδυ ποιους δρόμους θα κλείνουν.

Άξιο αναφοράς είναι πως στην Καρδίτσα, το μπλόκο είναι ιδιαίτερα μεγάλο αριθμώντας περί τα 1.000 τρακτέρ. Σε όλη τη χώρα τα μπλόκα ανέρχονται σε 55.

ΕΛΛΑΔΑαγροτεςεθνικες οδοιμπλοκα
Μοιράσου το άρθρο
Print

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: