Σι σε Μπάιντεν: «Κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί η Ταϊβάν στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας»

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα στο Μπαλί ότι η Κίνα «ανησυχεί ιδιαίτερα για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, έχει σταθεί από την αρχή στο πλευρό της ειρήνης και θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες», σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Υποστηρίζουμε και προσβλέπουμε στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα διεξάγουν ολοκληρωμένους διαλόγους με τη Ρωσία», είπε ο Σι στον Μπάιντεν.

Ο Κινέζος πρόεδρος απαρίθμησε, επίσης, τα βήματα που πρέπει να λάβει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης και ζήτησε «να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων χωρών», ενώ πως η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να αντιπαρατεθεί ή να βγάλει εκτός παιχνιδιου τις Ηνωμένες Πολιτείες σε οποιονδήποτε τομέα.

Ο Σι αναφέρθηκε και στο θέμα της Ταϊβάν, ξεκαθαρίζοντας στον Μπάιντεν πως «αποτελεί κόκκινη γραμμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας που δεν πρέπει να ξεπεραστεί». «Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι στον πυρήνα των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας, αποτελεί το πολιτικό θεμέλιο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και είναι η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί» είπε ο Κινέζος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, στον απολογισμό της συνάντησης των δυο ηγετών που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος… «ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Σι επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: