Σφοδρή αντίδραση Κίνας για την κατάρριψη του μπαλονιού – «Οι ΗΠΑ παραβίασαν τη διεθνή πρακτική»

Η Κίνα εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία» της για την κατάρριψη του μπαλονιού της από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον «αντιδρά υπερβολικά» και «παραβιάζει σοβαρά τη διεθνή πρακτική», σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία της για τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ ενάντια σε μη επανδρωμένο πολιτικό αεροσκάφος. Η κινεζική πλευρά έχει επανειλημμένα ενημερώσει την αμερικανική πλευρά μετά από επαλήθευση ότι το αερόστατο είναι για πολιτική χρήση και εισήλθε στις ΗΠΑ λόγω ανωτέρας βίας — ήταν ένα ατύχημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα.

«Η Κίνα ζήτησε σαφώς από τις ΗΠΑ να το χειριστούν σωστά με ήρεμο, επαγγελματικό και συγκρατημένο τρόπο. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι το αερόστατο δεν θα αποτελέσει στρατιωτική ή προσωπική απειλή για τους πολίτες», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η Κίνα θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των σχετικών εταιρειών (κατοχής και διαχείρισης του αερόστατου), ενώ επιφυλάσσεται να προβεί σε περαιτέρω απαραίτητες αντιδράσεις», ανέφερε το υπουργείο.

Στο μεταξύ, ενώ αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι το αερόστατο δεν αποτελεί «στρατιωτική ή φυσική» απειλή για τις ΗΠΑ, αρνήθηκαν επίσης κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Κίνας ότι το αερόστατο εξυπηρετούσε έναν πολιτικό ερευνητικό σκοπό.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι ήταν βέβαιοι ότι το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: