Σενεγάλη: Το Πολεμικό Ναυτικό αναχαιτίζει πάνω από 600 μετανάστες σε τρεις μέρες

Πάνω από εξακόσιοι μετανάστες, ανάμεσά τους 26 γυναίκες και 13 ανήλικοι, που κινούνταν με πιρόγες στον Ατλαντικό Ωκεανό, αναχαιτίστηκαν σε τρεις ημέρες αφού απέπλευσαν από τη Σενεγάλη προκειμένου να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας της δυτικής Αφρικής.

Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού αναχαίτισε προχθές Σάββατο δυο ξύλινα πλεούμενα φορτωμένα 262 ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 παιδιά, αναφέρει ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, σκάφη του ΠΝ σταμάτησαν άλλα τρία πλεούμενα, στα οποία επέβαιναν συνολικά 343 άνθρωποι (71 και 272 αντίστοιχα).

Ο στρατός της Σενεγάλης δεν διευκρίνισε τις εθνικότητες των μεταναστών. Ανέφερε πως οδηγήθηκαν στις ακτές και παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ΠΝ έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις αυτής της φύσης τους τελευταίους μήνες. Λέει πως σταμάτησε 1.955 μετανάστες από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις ανακοινώσεις του μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Γενικά, πολλοί μετανάστες είναι υπήκοοι Σενεγάλης και άλλων χωρών της Αφρικής που προσπαθούν να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά, ισπανικό αρχιπέλαγος. Χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν καλύτερη ζωή προσπαθούν κάθε χρόνο να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, παρά την επικινδυνότητα του περίπλου στον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 150 πλεούμενα με 7.213 μετανάστες έφθασαν στα Κανάρια Νησιά από την Αφρική το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο αριθμός αυτός ήταν ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, όταν καταγράφηκαν 8.741 αφίξεις με 193 πλεούμενα.

Ωστόσο, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Αυγούστου, οι αφίξεις ήταν 11.439 (+7,5% σε σύγκριση με το 2022). Κατά την ίδια πηγή, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό τη συγκεκριμένη περίοδο από τουλάχιστον το 2018, αν όχι από το 2006.

Το 2023, κατά στοιχεία του ΔΟΜ, τουλάχιστον 140 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη θαλάσσια μεταναστευτική οδό.

Όμως η ισπανική ΜΚΟ Caminando Fronteras, βασιζόμενη σε τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια από μετανάστες στη θάλασσα ή συγγενείς τους, λογαριάζει πως οι νεκροί και οι αγνοούμενοι έφθασαν τους 778 το πρώτο εξάμηνο.

Τουλάχιστον εξήντα Σενεγαλέζοι θεωρείται πως έχασαν τη ζωή τους ενώ ταξίδευαν με πιρόγα που εντοπίστηκε στα ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου την 14η Αυγούστου μετά τον απόπλου της τον Ιούλιο. Μόλις 37 επιβίωσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Τα προβληματικά έργα Καλατράβα σε όλο τον κόσμο — Καθυστερήσεις, υπερβάσεις και ατελείωτη κριτική

Ο Πολάκης αποκαλεί τον Πρετεντέρη «ένα κουβά με σκ@τ@»

Νέα Ιωνία: Αποτράπηκε οπαδικό επεισόδιο — 87 συλλήψεις, οι περισσότεροι ανήλικοι

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: