Σεισμός Τουρκία – Λέκκας: «33 φορές μεγαλύτερος από εκείνον του 2020 – Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες»

Αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας για την Τουρκία, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Η αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Eπίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Σε 3 ώρες θα είμαστε εκεί. Οι διασωστικές προσπάθειες θα είναι κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες γιατί γίνονται συνέχεια μετασεισμοί και βλέπουμε μπροστά μας κτίρια να καταρρέουν» είπε λίγο πριν την αναχώρηση για Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqbjfvc76i5t)

O κ. Λέκκας μιλώντας στο Mega εκτίμησε ότι «είναι μια κατάσταση που προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα 1.000 χιλιομέτρων. Ένα ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στον πρώτο σεισμό στα πρώτα 200 και στον δεύτερο στα άλλα 200 από τα Άδανα μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα. Να σπεύσω να πω ότι δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας που επηρεάζει τον ελληνικό χώρο».

Και συμπλήρωσε: «Στο Ελαζίγ το 2020 ο σεισμός ήταν κλίμακας 6,6 Ρίχτερ. Ο σημερινός είναι 33 φορές μεγαλύτερος. Οι επιπτώσεις εκτιμάμε ότι θα είναι μεγάλες. Ο κίνδυνος ακόμα είναι υψηλός, υπάρχει θέμα τρωτότητας κτιρίων. Κακές κατασκευές. Είναι και θέμα εδάφους. Είναι πολλοί οι παράγοντες για να πέσει ένα κτίριο».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: