Σεισμός στην Τουρκία – Λέκκας: Πιθανόν να έχουμε μετασεισμούς 7 Ρίχτερ – Ανυπολόγιστοι οι νεκροί

Τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, οι πολίτες της Τουρκίας ζουν με τον φόβο των μετασεισμών καθώς η γη εξακολουθεί να σείεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, υπάρχει φόβος για μετασεισμoύς ακόμα και 7 Ρίχτερ στην περιοχή, ενώ εκτιμά — μιλώντας στον Alpha — ότι δεν θα γίνει ποτέ γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό.

«Τρεις μέρες μετά τον σεισμό και μετά τις διασωστικές ενέργειες αποστολή μας ήταν να δούμε την έκταση και την ένταση της καταστροφής. Με έναν πρώτο υπολογισμό διαπιστώσαμε ότι 250.000 κτίρια από τη Λατάκια της Συρία ως τη Μαλάτεια της Τουρκίας έχουν καταστραφεί και με απλές αναγωγές είχαμε πει την τρίτη μέρα του σεισμού ότι θα θύματα του σεισμού θα ξεπεράσουν τις 50.000» τόνισε.

«Η αντίληψη αυτή επιβεβαιώνεται, αλλά πάμε προς ένα αρνητικό σενάριο που είναι οι 100.000 νεκροί. Βέβαια ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων μέσα από αυτή την καταστροφή. Δεν θα υπάρχουν κάποιοι να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι μια τεράστια περιοχή η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Για ένα χρόνο θα έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία. Και πιθανότατα να έχουμε μετασεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» πρόσθεσε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Όσον αφορά στις δονήσεις, το Σάββατο, 4,6 Ρίχτερ στο Ιόνιο και 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Στους σεισμούς αυτούς δεν έπρεπε καν να αναφερόμαστε, ανήκουν στη συνήθη σεισμικότητα. Δεν συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, αλλά ούτε και οι σεισμοί που έγιναν το Σάββατο σε Ιόνιο και Κρήτη έχουν κάποια σχέση. Επειδή προηγήθηκαν τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία αυτοί οι σεισμοί προκαλούν κάποιο μικρό ενδιαφέρον που πραγματικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει» τόνισε ειδικότερα.

Στο μεταξύ, σταματούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης 14 ημέρες μετά τον σεισμός εκτός από τις επαρχίες την Καχραμανμαράς και τη Χατάι.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: