Σεισμός στην Τουρκία: Η «αυλή» του Ερντογάν διακινεί σενάρια αναβολής, η αντιπολίτευση αντιδρά

Η Τουρκία δεν μπορεί να πάει στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου με ανοιχτή την πληγή του καταστροφικού σεισμού στα νοτιοδυτικά είναι το αφήγημα που προωθούν τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αν και επίσημα δεν έχει γίνει λόγος για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, που είναι ακριβώς τρεις μήνες από σήμερα, οι δηλώσεις πολλαπλασιάζονται.

Από μία άποψη είναι εύλογο να γίνεται η συζήτηση. Πάνω από 35.000 οι νεκροί, ισοπεδωμένες πόλεις και υποδομές, αρνητική η επίδραση στην οικονομία, συνθέτουν ένα σκηνικό που επηρεάζει την ομαλότητα μιας προεκλογικής περιόδου.

Τον χορό άνοιξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, που απάντησε σε ερώτηση του Anadolu ότι «αυτή τη στιγμή παλεύουμε να σώσουμε ζωές από τα ερείπια. Θεωρούμε μεγάλο λαθος να μιλάμε για τις εκλογές».

Ακόμη περισσότερο σαφείς έκανε τις προθέσεις του στέλεχος του AKP που δήλωσε στο Reuters: «Φανταστείτε να πάμε στο Χατάι και σε άλλες πόλεις και να στήσουμε κάλπες; Είναι αυτό δυνατό; Η χώρα είναι σε κατάταση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να υπάρξει αναβολή». Ο ίδιος φαίνεται να προκρίνει τον Νοέμβριο σαν τη πιο κατάλληλη περίοδο για τη διεξαγωγή των εκλογών «για να γιατρέψει ο λαός τις πληγές του».

Κυβερνητικός αξιωματούχος έθεσε και πρακτικά ζητήματα για τη διεξαγωγή, πέρα από τα πολιτικά: «Πού θα στηθούν οι κάλπες;», ρώτησε, ζητώντας να έλθουν πρώτα και οι πληγέντες σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά και αυτός κρίνει ότι «θα ήταν ωφέλιμο να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι τον Νοέμβριο».

Ο Μπουλέντ Αρίντς του AKP ζήτησε και αυτός αναβολή (χωρίς να προτείνει ημερομηνία) για να επικεντρωθεί το κράτος στην αντιμετώπιση της καταστροφής. Πρότεινε δε να υπάρξει και τροποποίηση στο Σύνταγμα για την πιθανότητα αναβολής λόγω σεισμού.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει και την πιθανότητα της αναβολής ως ενός κυνικού υπολογισμού από τον Ταγίπ Ερντογάν για να κερδίσει χρόνο και να εξασφαλίσει τη νίκη στην αναμέτρηση που -ώς και πριν από τα φονικά Ρίχτερ- ίσως δεν ήταν ο «περίπατος» που ήλπιζε ότι θα έκανε.

Η αντιπολίτευση θα ανακοίνωνε αυτές τις ημέρες το όνομα του υποψηφίου της απέναντι στον Ερντογάν, αλλά ο σεισμός άλλαξε εντελώς τις προτεραιότητες. Για τα σενάρια αναβολής ήδη δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τόνισε ότι «δεν θα σας δώσουμε ούτε μια ημέρα. Μην φοβάστε τις εκλογές. Ή μάλλον να φοβάστε, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους!».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: