Ρωσία: Υποχρεώνουν φοιτητές να υπογράψουν ότι δέχονται να καταταγούν πρόωρα στον στρατό – «Κάνουν πλύση εγκεφάλου σε 18χρονα»

Στη Ρωσία τα στρατολογικά γραφεία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις σχολών υποχρεώνουν μερικούς φοιτητές να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται την πρόωρη κατάταξη τους, μεταδίδει ο ιστότοπος Verstka επικαλούμενος την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των στρατεύσιμων «Σχολή των κληρωτών».

«Κάνουν πλύση εγκεφάλου σε 18χρονα αγόρια τα οποία, φυσικά, δεν κατανοούν τις νομικές συνέπειες τέτοιων δηλώσεων. Με διάφορες προφάσεις, με τη βοήθεια της πειθούς και των απειλών, τα αναγκάζουν να υπογράψουν δηλώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλεξέι Ταμπάλοφ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι παρόμοια περιστατικά καταγράφονται σε σε όλη την Ρωσία. Όπως ισχυρίζεται ο Ταμπάλοφ , τα στρατολογικά γραφεία έρχονται σε συμφωνία με την διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε όσοι φοιτητές έχουν υπογράψει τις σχετικές δηλώσεις να δίνουν νωρίτερα εξετάσεις και να λαμβάνουν στη συνέχεια το φύλο πορείας.

«Τα στρατολογικά γραφεία θέλουν να αρχίσουν να καλούν στο στρατό αυτούς τους φοιτητές από την 1η Απριλίου, όταν αρχίζει η φθινοπωρινή περίοδος κλήτευσης κληρωτών, χωρίς να περιμένουν το καλοκαίρι και το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου», θεωρεί ο Ταμπάλοφ.

Ο ιστότοπος Verstka, διευκρινίζει ότι η συμφωνία για πρόωρη στράτευση ανακαλείται εύκολα. Για αυτό χρειάζεται να υποβληθεί αίτηση στην οποία να δηλώνεται ότι αναιρείται η προηγούμενη και εν συνεχεία να σταλεί στο τοπικό στρατολογικό γραφείο, στην κύρια διεύθυνση στρατολογίας της περιφέρειας και στην στρατιωτική εισαγγελία.

«Πρέπει να αναφέρετε ότι σας παραπλάνησαν, ότι σας έπεισαν αξιωματούχοι και δεν είχατε επίγνωση των νομικών συνεπειών αυτής της δήλωσης», εξηγεί ο Ταμπάλοφ.

Νωρίτερα η Κρατική Δούμα ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που προτείνει τη χορήγηση πρόσθετων μορίων στους υποψήφιους φοιτητές πανεπιστημίων που έχουν υπηρετήσει στο στρατό.

Ένα επεξηγηματικό σημείωμα στο έγγραφο αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενθαρρύνει τους πολίτες που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν στον στρατό να αποκτήσουν επαγγελματική εκπαίδευση σε κολέγια και πανεπιστήμια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: