Ρωσία: Βαριές ποινές έως και ισόβια για όσους καταδικάζονται για σαμποτάζ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε νόμο που προβλέπει τα σόββια δεσμά ως ανώτατη ποινή στους καταδικασθέντες για πράξεις δολιοφθοράς.

Η καταδίκη θα μπορούσε να αφορά όχι μόνο την ίδια την πράξη, αλλά και τη χρηματοδότηση, την στρατολόγηση ή τον σχεδιασμό για την επίτευξη της δολιοφθοράς, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον στρατολογικών γραφείων και υποδομών στη Ρωσία. Στον απόηχο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Πούτιν, οι επιθέσεις αυτές κλιμακώθηκαν. Περισσότερα από 75 δημόσια κτίρια έγιναν στόχοι επιθέσεων μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζουν ότι η ασαφής διατύπωση και οι διαφορετικές ερμηνείες του νόμου δίνουν στις αρχές την ευχέρεια να ασκήσουν διώξεις σε βάρος όσων αντιτίθενται στις πολιτικές του Κρεμλίνου.

Τους τελευταίους μήνες, πολλοί επικριτές του πολέμου έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές φυλάκισης για «δυσφήμηση του ρωσικού στρατού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: