Ρωσία: Σκοπός της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία είναι η αποτροπή ένταξης της στο NATO

Αντιδρώντας στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουκρανία χθες Πέμπτη, η προεδρία της Ρωσίας επανέλαβε πως ανάμεσα στους σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της γειτονικής χώρας είναι να αποτραπεί η ένταξή της στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, πέρα από την «αποστρατιωτικοποίησή της».

Ο Νορβηγός δήλωσε χθες ότι «το μέλλον» και «η θέση» της Ουκρανίας «βρίσκεται στο NATO», ή αλλιώς «εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας». Ο οικοδεσπότης του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε από την πλευρά του ότι η Ουκρανία θέλει να της δοθεί πρόσκληση ένταξης στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ήδη τον Ιούλιο, στη σύνοδο στο Βίλνιους.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πως η Μόσχα θεωρεί πάντα απειλή την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, που θα έφερνε «σοβαρό, μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μας, για την ασφάλεια της» στα σύνορά της.

Η επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο χθες ήταν η πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου, πριν από σχεδόν 14 μήνες. Η Δύση προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία. Η Ρωσία, που κατηγορεί τη Δύση πως κινεί τα νήματα της σύγκρουσης, ερίζει πως τα κράτη του NATO εμπλέκονται ολοένα πιο βαθιά στη σύρραξη.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε δηλώσεις Ουκρανού αξιωματούχου πως ο δεν ήταν ο ρώσος πρόεδρος αλλά σωσίας του αυτός που πήγε πρόσφατα σε τομείς της Ουκρανίας ελεγχόμενους από τα ρωσικά στρατεύματα, στις περιφέρειες Χερσώνα και Λουγκάνσκ –η Μόσχα λέει πως τις προσάρτησε, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει– πριν από μερικές ημέρες. Για τον κ. Πεσκόφ, η θεωρία αυτή είναι «μάλλον παράξενη».

Δεν είναι αποδεδειγμένο πως χρησιμοποιείται πράγματι κάποιος «σωσίας» του κ. Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει μάλιστα στο παρελθόν πως του είχε προταθεί η ιδέα για λόγους ασφαλείας, αλλά την απέρριψε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: