Ρωσία: Ο επικεφαλής της Wagner επιδιώκει την εύνοια του Πούτιν διεκδικώντας νίκη στην Ουκρανία

Στο λυκόφως της Σοβιετικής Ένωσης ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν βρέθηκε να μαραζώνει στην φυλακή όπου μπήκε για κλοπή. Τώρα, ως ο ιδρυτής της πιο ισχυρής οργάνωσης μισθοφόρων της Ρωσίας, επιδιώκει την εύνοια του Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικώντας μια σπάνια νίκη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Στόχος του είναι να αξιοποιήσει την επιτυχία που σημείωσε αυτή την εβδομάδα η μισθοφορική του οργάνωση Wagner, εκδιώκοντας τις ουκρανικές δυνάμεις από την πόλη Σολεντάρ, μια κίνηση που αναζωογονεί τα ρωσικά σχέδια για την κατάληψη μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής Ουκρανίας μετά από πολλαπλές ήττες.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε σήμερα ότι επικράτησε, μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι οι δυνάμεις της διατηρούσαν τις θέσεις τους μετά από μια «κaυτή» νύχτα μάχης. Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη.

Ο 61χρονος Πριγκόζιν, στον οποίο η Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις και παρουσιάζεται ως φλογερός πατριώτης, πόζαρε με πολεμική εξάρτηση με τους άνδρες του σε ένα αλατωρυχείο βαθιά σε στοές της πόλης Σολεντάρ και δήλωσε ότι πολεμούν μόνοι τους, ισχυρισμός που διαψεύδεται από αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το Κρεμλίνο έκανε χθες Πέμπτη έκανε λόγο για τις «απολύτως ηρωικές ανιδιοτελείς ενέργειες» όσων πολεμούν στο Σολεντάρ. Το υπουργείο Άμυνας απέδωσε σήμερα τη νίκη στις αερομεταφερόμενες μονάδες του, στις πυραυλικές δυνάμεις και στο «πυροβολικό μιας ομάδας ρωσικών δυνάμεων».

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν αποδίδουν στις δυνάμεις του τα εύσημα που τους αναλογούν.

«Προσπαθούν συνεχώς να κλέψουν τη νίκη από την PMC(Ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία) Wagner και μιλούν για την παρουσία άλλων άγνωστων ανθρώπων μόνο και μόνο για να μειώσουν την αξία της Wagner» δήλωσε με παράπονο.

Ορισμένοι σχολιαστές είπαν ότι θα μπορούσε μια μέρα να γίνει υπουργός Άμυνας, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές πόση επιρροή έχει αποκτήσει ο επιχειρηματίας από την Αγία Πετρούπολη στον Πούτιν, ο οποίος τείνει να εξισορροπεί τις ‘παρατάξεις’ με τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε».

Για «νέο ήρωα» μιλούν υποστηρικτές του Πούτιν

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: