Ρωσία: Δικαστήριο αφαίρεσε οριστικά τις άδειες των εφημερίδων «Novaya Gazeta» και «Novaya raskaz-gazeta»

Περιφερειακό δικαστήριο στη Μόσχα απέρριψε την ένσταση και ακύρωσε οριστικά την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας «Novaya Gazeta» και του μέσου «Novaya raskaz-gazeta» («Νέα αφήγηση-εφημερίδα»), ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα «Novaya Gazeta Europe» που εκδίδεται στη Λετονία.

Το δικαστήριο Μπασμάνι είχε αφαιρέσει την άδεια των δύο μέσων ενημέρωσης τον Σεπτέμβριο, αλλά στη συνέχεια η διεύθυνση της εφημερίδας άσκησε έφεση στην απόφαση. Τον ίδιο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια που είχε ο ιστότοπος της εφημερίδας «Novaya Gazeta». Αργότερα οι ιστότοποι και των δύο αυτών μέσων μπλοκαρίστηκαν, επειδή θεωρήθηκαν ο «καθρέφτης» του περιοδικού ΝΟ που είχε εκδοθεί νωρίτερα.

Αφορμή για την αφαίρεση της άδειας των εφημερίδων υπήρξε η μη τήρηση τυπικών διαδικασιών: η «Novaya Gazeta» φέρεται να μην είχε παρουσιάσει στη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor την ανανεωμένη έκδοση του καταστατικού της, στο οποίο είχαν εισάγει ασήμαντες αλλαγές το 2006, ενώ η «Novaya raskaz-gazeta», κατά την άποψη της ρυθμιστικής αρχής, δεν είχε υπερβεί τον ένα χρόνο κυκλοφορίας.

Από τον ιστότοπο της εφημερίδας «Novaya Gazeta» αφαιρέθηκε η άδεια έπειτα από δύο προειδοποιήσεις της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής Roskomnadzor επειδή δεν είχε τη σήμανση «ξένος πράκτορας» σε αρκετά δημοσιεύματά της.

Τον περασμένο Μάρτιο η εφημερίδα «Novaya Gazeta» ανέστειλε τη λειτουργία του ιστοτόπου της και της έντυπης έκδοσής της έπειτα από δύο προειδοποιήσεις της Roskomnadzor. Στη συνέχεια δημοσιογράφοι της, που εγκατέλειψαν τη Ρωσία, εξέδωσαν τη δική τους εφημερίδα, «Novaya Gazeta Europe».

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Novaya Gazeta», Ντμίτρι Μουράτοφ, έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: