Πρωτοχρονιά στην απομόνωση έκανε ο Ναβάλνι – «Κάπως ασυνήθιστα, αλλά την πέρασα τζάμπα»

Ο ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι μεταφέρθηκε στις 31 Δεκεμβρίου σε κελί τιμωρίας για 10η φορά, στην αποικία κρατουμένων αυστηρού καθεστώτος στην περιοχή Βλαντίμιρ, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, οπότε υποδέχτηκε το 2023 στην απομόνωση.

Η είδηση δημοσιεύθηκε σήμερα, 9 Ιανουαρίου, εξ ονόματος του Ναβάλνι σε ανάρτηση στους λογαριασμούς που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, η διοίκηση των φυλακών θεώρησε ως παράβαση το γεγονός ότι ο Ναβάλνι πήγε να πλυθεί στις 05:24 και όχι σύμφωνα με τον κανονισμό των φυλακών που λέει ότι οι κρατούμενοι πρέπει να πλένονται στις 06:00 ακριβώς, και αποφάσισε να τον βάλει στην απομόνωση για 15 μέρες.

«Και έτσι κατέστρεψαν τα σχέδιά μου να περάσω μια υπέροχη Πρωτοχρονιά με ένα πακέτο πατατάκια και μια κονσέρβα σάουρα [είναι είδος ψαριού] που είχα βάλει στην άκρη», έγραψε ο Αλεξέι Ναβάλνι.

«Έτσι υποδέχθηκα τον Νέο Χρόνο στην απομόνωση, παρέα με δύο παλιόφιλους: έναν άστεγο (που έπασχε από κατάθλιψη) και έναν ψυχωτικό (που ούρλιαζε), έγραψε.

Ο Ναβάλνι γράφει μεταξύ άλλων: « Ο Νέος Χρόνος στην απομόνωση περνάει όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα: έγερση στις 5 το πρωί, ύπνος στις 9. Έτσι για πρώτη φορά όπως όταν ήμουν έξι ετών κοιμήθηκα όλη τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Πρωτοχρονιά κάπως ασυνήθιστη, αλλά εγώ την πέρασα τζάμπα».

Περιγράφοντας την παραμονή του στην απομόνωση την Πρωτοχρονιά, ο Ναβάλνι δεν παραλείπει με χιούμορ να αναφερθεί και στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις φυλακές.

«Εκείνο που με ανησυχεί λιγάκι είναι η κατάθλιψη του γείτονά μου, του άστεγου. Ασφαλώς είναι καλύτερα να τον αποκαλώ τώρα οδηγό τρακτέρ: τον ξέπλυνα μάλιστα πολύ καλά, καθώς το επάγγελμά του είναι οδηγός τρακτέρ. Τον άφησαν ελεύθερο στις 3 Ιανουαρίου, ενώ στις 4 τον ξανάφεραν σε μένα. Μάλιστα όταν τον αφήνουν ελεύθερο, δεν τον πηγαίνουν μαζί με τους άλλους όπως όλους, αλλά τον βγάζουν άρρωστο πάντα και τον βάζουν στην πτέρυγα περίθαλψης που είναι γεμάτη από αρρώστους με γρίπη, καθώς υπάρχει επιδημία. Και ακριβώς μετά από ένα εικοσιτετράωρο τον φέρνουν ξανά πίσω σε μένα στην απομόνωση. Μου φαίνεται ότι τον χρησιμοποιούν σαν βιολογικό όπλο. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που πάσχει από κατάθλιψη».

Και στην ανάρτησή του ο Ναβάλνι καταλήγει με την ευχή «Μην αρρωσταίνετε την Πρωτοχρονιά!»

Ο δικηγόρος του Ναβάλνι Βαντίμ Κόμπζεφ έγραψε σήμερα στο Twitter ότι σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, ο Ναβάλνι στην απομόνωση αρρώστησε, έχει πυρετό και βήχα. «Δυστυχώς το βακτηριολογικό όπλο δούλεψε. Ο Ναβάλνι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην απομόνωση με πυρετό, ρίγη και βήχα. Προσπαθούμε να του στείλουμε φάρμακα», έγραψε ο Κόμπζεφ.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, το «μαύρο πρόβατο» του Βλαντίμιρ Πούτιν, συνελήφθη στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όταν επέστρεψε στην χώρα μετά από μια σοβαρή δηλητηρίαση, για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης με πλασματικές κατηγορίες περί «απάτης» όπως λέει ο ίδιος. Τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι αντιμετώπιζε νέες κατηγορίες που θα μπορούσαν να του επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 30 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: