ΠΟΥ: Μειώθηκαν οι θάνατοι από ελονοσία, αλλά χρειάζονται προσπάθειες για την εξάλειψή της

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να καταπολεμήσει την ελονοσία, η οποία εξακολουθεί να σκοτώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, στο μεγαλύτερο μέρος τους στην Αφρική και κυρίως παιδιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σταθεροποίηση του αριθμού των μολύνσεων και των θανάτων το 2021, έπειτα από μια καταστροφική χρονιά το 2020. Η πανδημία covid-19 είχε ανατρέψει τότε όλες τις εκστρατείες πρόληψης, προστασίας και θεραπείας της ελονοσίας.

Όμως στη νέα ετήσια έκθεσή του ο ΠΟΥ υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια: η έλλειψη χρηματοδότησης, οι πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μεταλλάξεις του παρασίτου που προκαλεί την ελονοσία, οι οποίες καθιστούν την ασθένεια ανθεκτική στη θεραπεία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, ο κόσμος «έχει παρεκτραπεί από τη πορεία» που θα του επέτρεψε να μειώσει κατά 90% τις μολύνσεις και τους θανάτους ως το 2030 σε σχέση με το 2015. Για να πετύχει τον στόχο αυτό, θα πρέπει να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση, υπογράμμισε ο ΠΟΥ.

Πέρυσι η συνολική χρηματοδότηση της μάχης κατά της ελονοσίας έφτασε τα 3,5 δισεκ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, αλλά μικρότερο από τα 7,3 δισεκ. δολάρια που απαιτούνται.

Παρ’ όλα αυτά ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς εμφανίστηκε αισιόδοξος: «υπάρχουν λόγοι να ονειρευόμαστε ένα μέλλον χωρίς ελονοσία», δήλωσε.

Αφρική, η ήπειρος- μάρτυρας

Στην Αφρική καταγράφεται το 95% των μολύνσεων από ελονοσία και το 96% των θανάτων.

Έπειτα από μια εντυπωσιακή πτώση του αριθμού των θανάτων μεταξύ του 2000 και του 2019, παρατηρήθηκε άνοδος κατά 10% το 2020 (φτάνοντας τους 625.000), προτού ο αριθμός τους υποχωρήσει ξανά λίγο πέρυσι (619.000 θάνατοι).

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: