Πολιτική κρίση στο Περού: Δυο νεκροί στις διαδηλώσεις εναντίον της νέας προέδρου

Δυο έφηβοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Κυριακή, εν μέσω των μεγεθυνόμενων διαδηλώσεων εναντίον της νέας προέδρου του Περού, της Ντίνας Μπολουάρτε, μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα» και τη σύλληψη του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο την περασμένη εβδομάδα.

Ένδειξη της αυξανόμενης έντασης: συνεδρίαση του Κογκρέσου για να συζητηθεί η κατάσταση στη χώρα ανεστάλη, έπειτα από αψιμαχία ανάμεσα σε μέλη του σώματος. Στιγμιότυπα που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κοινοβουλευτικό να ρίχνει γροθιά από πίσω σε συνάδελφό του, κατόπιν τους δυο τους να σπρώχνονται και να διαπληκτίζονται στο ημικύκλιο, χωρίς να είναι σαφές γιατί. Η συνεδρίαση συνέχιζε να τελεί υπό αναστολή χθες βράδυ.

Οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάστηκαν σε όλη τη χώρα, ειδικά σε πόλεις του βορρά και των Άνδεων. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στην Καχαμάρκα, στην Αρεκίπα, στην Τάκνα, στην Ανταουάιλας, στην Κούσκο και στην Πούνο, με κεντρικά αιτήματα την αποφυλάκιση του πρώην αρχηγού του κράτους και την προκήρυξη νέων εκλογών. Οι συμμετέχοντες κάλεσαν σε γενική απεργία.

«Θρηνούμε τον θάνατο δύο ανθρώπων», ενώ υπάρχουν επίσης «τραυματίες στα επεισόδια. Απευθύνω έκκληση στον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Σέσαρ Σερβάντες στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωνε έναν θάνατο —αυτόν μιας έφηβης— και πέντε τραυματισμούς στα επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περουβιανού Τύπου, σκοτώθηκαν μια 15χρονη κι ένας 18χρονος σε επεισόδια στο αεροδρόμιο της Ανταουάιλας.

«Δεν αξίζει να θυσιαστεί η ζωή κανενός Περουβιανού για πολιτικά συμφέροντα», τόνισε μέσω Twitter η πρόεδρος Μπολουάρτε, προσθέτοντας «επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για διάλογο και για την αποκήρυξη της βίας».

«Διεφθαρμένοι αρουραίοι»

Την προηγουμένη, επεισόδια στην Ανταουάιλας (νότια) είχαν απολογισμό 20 τραυματισμούς (16 πολιτών και 4 αστυνομικών). Οι ταραχές επαναλήφθηκαν χθες, με ρίψεις δακρυγόνων από την αστυνομία και πετρών και άλλων αντικειμένων από διαδηλωτές.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: