Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναυάγιο» στη Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία Πούτιν

Ως τέχνασμα εξέλαβε το Κίεβο τη πρόταση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες Πέμπτη (5/1) για εκεχειρία 36 ωρών με αφορμή τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Ρωσία στις 7 Ιανουαρίου, με βάση το παλιό ημερολόγιο.

Της πρότασης του Ρώσου Προέδρου προς την ουκρανική ηγεσία προηγήθηκε σχετική έκκληση του Προκαθήμενου της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλου, ο οποίος κάλεσε, επίσης χθες, τα δύο εμπόλεμα μέρη να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

«Εγώ, ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, απευθύνομαι σε όλα τα μέρη που έχουν εμπλακεί στην αδελφοκτόνα σύγκρουση για να τους καλέσω να εγκαθιδρύσουν κατάπαυση του πυρός και να σφραγίσουν μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 της 7ης Ιανουαρίου», ανέφερε σε ένα μήνυμά του ο Πατριάρχης Κύριλλος, το οποίο αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο της Εκκλησίας.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος περιέγραψε πως η εκεχειρία θα πρέπει να εξυπηρετεί ώστε «οι ορθόδοξοι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων» στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax εκεχειρία στην Ουκρανία, με διάρκεια από τις 12 σήμερα το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.


«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως «λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Σημειωτέον ότι πολλοί Ορθόδοξοι στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: