Πόλεμος στην Ουκρανία – Μαριούπολη: Απομακρύνθηκαν οι πρώτοι άμαχοι από τον εφιάλτη του Αζοφστάλ

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για 20.000 νεκρούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής — Ουκρανοί στρατιώτες είπαν ότι 20 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από το Αζοφστάλ — Περίπου 100.000 κάτοικοι ζουν στη Μαριούπολη  χωρίς νερό και ρεύμα 

Πόλη-φάντασμα ακόμη και απέραντο νεκροταφείο θυμίζει η Μαριούπολη με τις δραματικές εκκλήσεις των τοπικών αρχών να μαρτυρούν τη βαθιά οδύνη στην οποία έχει βυθιστεί μια μεγάλη κοινότητα. Μούδιασμα στην παγκόσμια κοινότητα προκάλεσαν τα προ ενός 24ωρου μηνύματα του δημάρχου της πόλης ότι οι κάτοικοι ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου και ότι οι ναζί κατά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν σκοτώσει τους μισούς απ’όσους είχαν εξοντώσει στη Μαριούπολη. 

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δηλώσεις του Σαββάτου προμήνυαν ότι θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό και τα Ηνωμένα Έθνη, σε εξέλιξη είναι επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από τη Μαριούπολη.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ομάδες των 25 και 21 ανθρώπων απομακρύνθηκαν από τη μεγάλη εγκατάσταση χαλυβουργίας Αζοφτάλ, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν επί σειρά ημερών χωρίς νερό και φαγητό. 

Ουκρανοί στρατιώτες, από την πλευρά τους, είπαν ότι 20 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από το Αζοφστάλ. 

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τις ουκρανικές αρχές, περίπου 1.000 άμαχοι και 500 στρατιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο. 

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100.000 κατοίκους που ζουν γενικότερα στη Μαριούπολη  χωρίς νερό, ρεύμα και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τρόπους επικοινωνίας, ύστερα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Η κόλαση, όμως, στη Μαριούπολη δεν σταματά να υπενθυμίζει τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τα πτώματα παραμένουν στους δρόμους, ενώ ο ακριβός αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν από τα πυρά παραμένει άγνωστος.

Στους μαζικούς τάφους τοποθετούνται σοροί χωρίς οι συγγενείς τους να έχουν καταφέρει να τους αποχαιρετήσουν και χωρίς να έχει υπάρξει ταυτοποίηση.

Ρεύμα, τρόποι επικοινωνίας, πετρέλαιο όλα απουσιάζουν. Κάτοικοι ζούν στα υπόγεια για να σωθούν από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Από τον πληθυσμό των 450.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο έχει υπάρξει δραματική συρρίκνωση λόγω των επιθέσεων και οι άνθρωποι που ζουν στη Μαριούπολη υπολογίζεται ότι φτάνουν στους 100.000.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για 20.000 νεκρούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Οι πολίτες που έφυγαν λένε ότι η κόλαση υπάρχει και βρίσκεται στη Μαριούπολη» είπε ακόμη ο δήμαρχος.

Στρατηγικής σημασίας αποδεικνύεται, πάντως, η Μαριούπολη για τη Ρωσία καθώς με την προσάρτηση τις συγκεκριμένης περιοχής στα εδάφη της Μόσχας θα ανοίξει ένας σημαντικός διάδρομος ανάμεσα στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: