Πόλεμος στην Ουκρανία – Κίνα: Oι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο – Οργή της Δύσης

Η Γαλλία, η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο πρεσβευτής της Κίνας στο Παρίσι αμφισβήτησε την κυριαρχία πρώην σοβιετικών χωρών, όπως η Ουκρανία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του για το αν η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας ή όχι, ο κινέζος πρεσβευτής Λου Σαγέ δήλωσε σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε προχθές, Παρασκευή, από τη γαλλική τηλεόραση, πως η Κριμαία είναι ιστορικά τμήμα της Ρωσίας και προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ.

«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», πρόσθεσε ο Σαγέ.

Η Γαλλία απάντησε σήμερα εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» της με όλες τις εν λόγω χώρες συμμάχους της, για τις οποίες υπογράμμισε πως απέκτησαν την ανεξαρτησία τους «έπειτα από δεκαετίες καταπίεσης».

«Ειδικά για την Ουκρανία, αναγνωρίσθηκε διεθνώς εντός συνόρων που περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, της Κίνας περιλαμβανομένης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Κίνα θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν αυτά τα σχόλια αντανακλούν τη θέση της ή όχι.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Ουκρανία, που προηγουμένως αποτελούσαν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, αντέδρασαν στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γαλλία.

«Είναι παράξενο να ακούμε μια παράλογη εκδοχή της ‘ιστορίας της Κριμαίας’ από έναν αντιπρόσωπο μιας χώρας που είναι πολύ προσεκτική με τη χιλιετή ιστορία της», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος συνεργάτης του ουκρανού προέδορυ.

«Αν θέλεις να είσαι μείζων πολιτικός παίκτης, μην παπαγαλίζεις την προπαγάνδα των Ρώσων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: