Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεπιτυχείς οι ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Γιαχίντνε, λέει ο ουκρανικός στρατός

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία πραγματοποίησε χθες ανεπιτυχείς επιθέσεις κοντά στο Γιαχίντνε, αφού η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων δήλωσε ότι είχε καταλάβει το χωριό στην ανατολική Ουκρανία που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο σφοδρών μαχών.

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανάφερε σε σημερινή ανακοίνωση ότι η Ρωσία συνεχίζει να εστιάζει τις επιθετικές της προσπάθειες κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στο Μπαχμούτ, όπου βρίσκεται το Γιαχίντνε.

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει το Γιαχίντνε. Την Παρασκευή, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν τον έλεγχο του Μπερκίφκα, ενός γειτονικού χωριού στα προάστια του Μπαχμούτ.

Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι επιθέσεις συνεχίζονται, κάνοντας λόγο για «ανεπιτυχείς επιθέσεις» κοντά σε έξι οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Γιαχίντνε και Μπερκίφκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

«Ο ουκρανικός στρατός θα είναι έτοιμος να αντεπιτεθεί την άνοιξη»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπαρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι, μέσα στην άνοιξη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι έτοιμες να εξαπολύσουν αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών, που έχουν καταλάβει αχανείς τομείς —χονδρικά το 20%— της ουκρανικής επικράτειας.

Η ακριβής χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η αντεπίθεση, δηλώνει, θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, ιδίως από τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση, καθώς αυτά διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να αμυνθεί μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφός της πριν από έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke και δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Σκιμπίτσκι επαναλαμβάνει πως ο στόχος του Κιέβου παραμένει η απελευθέρωση όλης της κατεχόμενης επικράτειας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

«Θα σταματήσουμε μόνο όταν πάρουμε ολόκληρη τη χώρα μας πίσω, με βάση τα (διεθνώς αναγνωρισμένα) σύνορα του 1991», λέει. «Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τη Ρωσία και προς τη διεθνή κοινότητα».

Ο υπαρχηγός της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών αναφέρεται, σε αδρές γραμμές, στο πώς το Κίεβο σχεδιάζει να επιτύχει τους «στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους» του.

«Προσπαθούμε να βάλουμε σφήνα στο ρωσικό μέτωπο στον νότο — μεταξύ της Κριμαίας και της ρωσικής ενδοχώρας».

«Είναι πιθανό να καταστρέψουμε αποθήκες όπλων ή στρατιωτικό εξοπλισμό στο ρωσικό έδαφος, για παράδειγμα γύρω από την πόλη Μπιέλγκοροντ, από όπου εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας», προσθέτει, καθώς απειλείται «το Χαρκίβ, για παράδειγμα».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: