Πολεμικό Ναυτικό – Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς ο ναύσταθμος της Σούδας γίνεται «αστακός» – Τι γίνεται με τα F-16 Viper

Στηv περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Κρήτης, μέσω της επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, προκειμένου αφενός να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα πολεμικά πλοία, αφετέρου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ελλιμενισμού και συντήρησης των φρεγατών Belharra, μόλις αυτές παραληφθούν από την Γαλλία, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως προκύπτει με βάση σχετικές αναφορές που έκανε κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στους στρατιωτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος η ενδυνάμωση της στρατιωτικής παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη και η από αέρος και θαλάσσης αμυντική θωράκισή της, αποτελεί στρατηγική επιλογή για το ΥΠΕΘΑ, δεδομένου των εξελίξεων που έχει δρομολογήσει στην περιοχή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μέσα στους σχεδιασμούς του Πενταγώνου είναι η βελτίωση και επέκταση του Ναυστάθμου της Σούδας, προκειμένου να αποτελέσει μία δεύτερη μόνιμη βάση για το Πολεμικό μας Ναυτικό, περίπου αντίστοιχης δυναμικότητας σε επίπεδο υποδομών και υποστήριξης με το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δεσμευθεί περισσότερα από 190 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας πληρωμάτων, εγκαταστάσεων συντήρησης, ανεφοδιασμού και επισκευών των πλοίων, π.χ κατασκευή νέων κρηπιδωμάτων για ελλιμενισμό υποβρυχίων και φρεγατών και νέων δεξαμενών καυσίμων, εγκατάσταση συστημάτων αεράμυνας κτλ.


Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η δημιουργία μίας δεύτερης μόνιμης βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα κρίνεται επιβεβλημένη τόσο λόγω της αναγκαιότητας να επεκταθεί η επιχειρησιακή δράση του στόλου στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου όσο και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας εξαιτίας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υλοποιεί μία σειρά από δράσεις, με σκοπό την και από αέρος αμυντική θωράκιση του χώρου μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου, ο οποίος συχνά πυκνά χαρακτηρίζεται και ως «μαλακό υπογάστριο» της ελληνικής επικράτειας. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταθούν οι εργασίες που πραγματοποιούνται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, με στόχο την άμεση περάτωση των απαραίτητων υποδομών και εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία των αναβαθμισμένων μαχητικών F-16 – Block 70 Viper (σ.σ «οχιά») τα οποία σε πρώτη φάση θα στελεχώσουν την 343 Μοίρα «Αστέρι» και την 345 Μοίρα «Αλεπού». Να σημειώσουμε πως ήδη τα πρώτα 6 Viper έχουν παραδοθεί από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία. Ταυτόχρονα η 115 Π.Μ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως βάση και για μία Μοίρα των υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cmueoj6o1hmp)

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: