Πέθανε στα 102 του φύλακας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχε καταδικαστεί για χιλιάδες δολοφονίες

Ο Γιόζεφ Σουτς, το γηραιότερο πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα που διέπραξε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πέθανε σε ηλικία 102 ετών.

Δικαστήριο πέρυσι τον Ιούνιο τον είχε κρίνει ένοχο για συνέργεια στη δολοφονία χιλιάδων κρατούμενων στο στρατόπεδο εξόντωσης του Ζαξενχάουζεν, μεταξύ του 1942 και του 1945.

Η ποινή ήταν φυλάκιση πέντε ετών αλλά παρέμενε ελεύθερος μέχρι να δικαστεί η έφεση, αναφέρει το BBC.

Πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν φυλακιστεί σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στο Ζαξενχάουζεν ενώ δεκάδες χιλιάδες από αυτούς εξοντώθηκαν σε από την πείνα, την καταναγκαστική εργασία, τα ιατρικά πειράματα των Ναζί, αλλά και σε εκτελέσεις.

Ο Σουτς αρνούταν ότι ήταν στα SS και ότι ήταν φύλακας στο στρατόπεδο, παρά το ότι το όνομά του υπήρχε σε έγγραφα του στρατοπέδο. Δεν έδειξε όμως και καμία μεταμέλεια.

Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει προσπαθήσει να φέρει σε δίκη του ελάχιστους πλέον επιζώντες από το προσωπικό των ναζιστικών στρατοπέδων, ακόμη και όσους είχαν περιφερειακό ρόλο. Η αρχή είχε γίνει το 2011 με την καταδίκη του Τζον Ντέμιανγιουκ (επίσης φύλακα από τα SS) ενώ ακολούθησε ο Όσκαρ Γκρέινινγ, ο «λογιστής του Άουσβιτς». Το Δεκέμβριο είχε καταδικαστεί η Ίρμγκάρντ Φίρχνερ, η οποία ήταν γραμματέας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: