Πακιστάν: «Αντίποινα» για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας η επίθεση με τους 100 νεκρούς στην Πεσάβαρ

Η επίθεση η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατό άνθρωποι σε ισλαμικό τέμενος μέσα στο γενικό αρχηγείο της αστυνομίας στην Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, διαπράχθηκε σε αντίποινα για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων, τόνισε χθες Τρίτη ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη.

Στον χώρο λατρείας εντός της περιμέτρου της αυστηρά φυλασσόμενης εγκατάστασης ήταν συγκεντρωμένοι 300 ως 400 αστυνομικοί για τη μεσημβρινή προσευχή.

Η κυβέρνηση της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα, της οποίας η Πεσάβαρ είναι η πρωτεύουσα, ανακοίνωσε νεότερο απολογισμό των θυμάτων, κάνοντας λόγο για 100 νεκρούς και 221 τραυματίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ράνα Σανάουλα, η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 97 αστυνομικούς και τρεις πολίτες.

Οι 27 από τους τραυματίες εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση χθες βράδυ.

«Βρισκόμαστε στη γραμμή του μετώπου» στον αγώνα εναντίον των ένοπλων ισλαμιστικών κινημάτων και «γι’ αυτό γίναμε στόχος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας στην Πεσάβαρ, ο Μουχάμαντ Ιτζάζ Χαν.

«Να προκαλέσουν πανικό»

«Οι τρομοκράτες θέλουν να προκαλέσουν πανικό βάζοντας στο στόχαστρο αυτούς που κάνουν το καθήκον τους, το οποίο είναι να υπερασπίζονται το Πακιστάν», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ.

Οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον περιπόλων, οδοφραγμάτων και τμημάτων της αστυνομίας έχουν κλιμακωθεί στην Πεσάβαρ, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως και σε περιοχές φυλών γύρω από αυτήν, αφότου οι αφγανοί Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία στην Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021.

Διαπράττονται κυρίως από το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), το οποίο απέκτησε ελευθερία κινήσεων μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, και από το ΙΚΧ («Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν»), τον τοπικό βραχίονα του ΙΚ. Όμως οι πολύνεκρες ενέργειες, όπως αυτή της Δευτέρας, παραμένουν μάλλον σπάνιες.

Σύμφωνα με τον Μουάζαμ Τζα Ανσάρι, επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία, βομβιστής-καμικάζι κατάφερε να παρεισφρήσει στον χώρο λατρείας έχοντας πάνω του δώδεκα κιλά εκρηκτικών «σε μικρά κομμάτια».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι φράξια που ενίοτε συμμαχεί με το ΚΤΠ και ενίοτε δρα αυτόνομα πιθανόν βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: