ΟΗΕ: Στην Υεμένη, πάνω από 11.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από το 2015

Πάνω από ένδεκα χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί ή τραυματιστεί από το 2015 στην Υεμένη, ενώ άλλα σχεδόν τέσσερις χιλιάδες έχουν στρατολογηθεί στη σύρραξη που ρημάζει τη χώρα για πάνω από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με δεδομένα που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Την Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, αιματοκυλίζει από το 2014 η σύρραξη στην οποία αναμετρώνται οι αντάρτες Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, με τα κυβερνητικά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ανάμεσα στα 11.019 μικρά θύματα, τα 3.774 σκοτώθηκαν, διευκρινίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Ο προηγούμενος απολογισμός της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ έκανε λόγο για πάνω από 10.200 νεκρά, τραυματισμένα ή σακατεμένα παιδιά.

Οι νέοι αριθμοί, που αφορούν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2015 ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2022, δεν συμπεριλαμβάνουν παρά μόνο τις περιπτώσεις που επαληθεύτηκαν από την UNICEF. Ο πραγματικός απολογισμός «πιθανότατα είναι πολύ πιο υψηλός», τονίζει.

Την υπό μελέτη περίοδο, στρατολογήθηκαν 3.995 παιδιά, 3.904 αγόρια για να πάρουν μέρος σε μάχες και 91 κορίτσια για να τοποθετηθούν σε σημεία ελέγχου ή να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες.

Εξάλλου «εκατοντάδες χιλιάδες (παιδιά) διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή από την πείνα», επισημαίνει στην ανακοίνωση της Γιούνισεφ η Κάθριν Ράσελ, η γενική της διευθύντρια, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της να συγκεντρωθούν χρήματα για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

«Για να έχουν τα παιδιά της Υεμένης την παραμικρή πιθανότητα να ζήσουν αξιοπρεπές μέλλον, τα αντιμαχόμενα μέρη, η διεθνής κοινότητα και όλοι όσοι έχουν επιρροή πρέπει να εγγυηθούν πως θα προστατευθούν και θα υποστηριχθούν», προσθέτει.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: