Οι εντυπώσεις δυο πιλότων Air bus από το ProPILOT Assist 2.0 της Nissan

Όταν ένας γιαπωνέζος μεσήλικας οδηγός μπήκε σε μια έκθεση αυτοκινήτων για να δοκιμάσει το νέο Nissan Ariya που είναι εφοδιασμένο με το σύστημα ProPILOT, ζήτησε τη βοήθεια του πωλητή. Αυτός όλο χαρά κάθισε στη θέση του συνοδηγού και άρχισε να κατεβάζει τις εφαρμογές και να δείχνει στον υποψήφιο πελάτη όλα όσα έπρεπε να μάθει.

Σε κάποια στιγμή ο υποψήφιος αγοραστής του είπε:

Σιγά σιγά παιδί μου. Δεν είμαι πιλότος σε αεροπλάνο. Πως να καταλάβω όλα αυτά τα συστήματα που έχει αυτό το αυτοκίνητο…

Για να πούμε και την αλήθεια η οθόνη του νέου Ariya θέλει «φροντιστήριο». Το ProPILOT της Nissan είναι εφοδιασμένο με τόσα συστήματα που για να τα αξιοποιήσεις χρειάζεσαι να …στρωθείς στο διάβασμα. Αλλά μην σας πιάνει αγωνία. Το εξελιγμένο ProPILOT Assist 2.0 είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στις αγορές της Ιαπωνίας και της Βόρειας Αμερικής. Θα αργήσει να έρθει προς εμάς. Γιατί για να λειτουργήσει αυτόνομα το αυτοκίνητο που είναι εφοδιασμένο με το εξελιγμένο σύστημα χρειαζόμαστε άριστη χαρτογράφηση.

‘Οταν η χαρτογράφιση είναι άριστη τότε μόνο τα εξελισμένα συστήματα  «διαβάζουν» σωστά το δρόμο όπως ακριβώς γίνεται με τα αεροπλάνα. Οι πιλότοι βάζουν τον αυτόματο πιλότο και φτάνουν μέχρι το διάδρομο προσγείωσης. Έτσι ακριβώς λειτουργεί και το εξελιγμένο σύστημα ProPILOT της Nissan.

Ο πίνακας οργάνων του ταμπλό στο Ariya, μοιάζει με πιλοτήριο αεροσκάφους. Προσφέρει εξαιρετική θέα προς τα έξω, από τα φαρδιά και μεγάλα παράθυρα, και φυσικά ασφάλεια. Για όσους αναζητούν το πιο προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού της Nissan, το σύστημα ProPILOT Assist 2.0 προσφέρει μια εμπειρία hands-off οδήγησης.

Τι σημαίνει αυτό; Απλά πράγματα. Ο οδηγός ορίζει το σημείο που θέλει να πάει και το αυτοκίνητο ξεκινάει. Με τις σωστές πληροφορίες, τους  αισθητήρες και το σύστημα που έχει, το αυτοκίνητο στρίβει μόνο του, φρενάρει, αλλάζει λωρίδα και ακολουθεί τη σωστή πορεία χωρίς να ενοχλεί τον οδηγό. Ακολουθεί τη γραμμή που χάραξε ο οδηγός, όπως ακριβώς κάνουν οι πιλότοι στα αεροπλάνα. Όπως γνωρίζετε τα αεροπλάνα έχουν αυτόνομα συστήματα υποστήριξης και πετούν μόνα τους και με ασφάλεια.

Ας δούμε όμως τις εντυπώσεις δυο πιλότων, του κυβερνήτη Arpa Abdullah και του συγκυβερνήτη Hironori Konagamitsu που μετά την προσγείωσή τους ξεκίνησαν για τα σπίτια τους με ένα Nissan Ariya με το ProPILOT Assist 2.0.

Ωστόσο οι μηχανικοί της  Nissan υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι απλό και εύχρηστο ενώ για ένα απολαυστικό και απροβλημάτιστο ταξίδι χρειάζονται ελάχιστες ρυθμίσεις.

 

Οι εντυπώσεις δυο πιλότων Air bus από το ProPILOT Assist 2.0 της Nissan gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: