Ο Μακρόν σκέφτεται να αφαιρέσει από τον Πούτιν τίτλο που του είχε απονείμει ο Σιράκ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σκέφτεται να αφαιρέσει από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον τίτλο της Λεγεώνας της Τιμής που είχε απονείμει στον Ρώσο ηγέτη ο Ζακ Σιράκ το 2006.

Είναι ο ανώτερος που μπορεί να δοθεί στη Γαλλία, είτε σε πολίτη είτε σε ένστολο, και καθιερώθηκε το 1802 από τον Ναπολέοντα.

Όπως σημειώνει το BBC, ο Μακρόν περιμένει την «κατάλληλη στιγμή» να αφαιρέσει τον τίτλο.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στο Παρίσι και σε ερώτηση που του τέθηκε, ο Μακρόν είπε ότι το ζήτημα «είναι συμβολικό, αλλά σημαντικό». Διευκρίνισε όμως ότι είναι μια απόφαση που «δεν θα λάβω σήμερα».

Πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σαφώς καλύτερες. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μακρόν προσπάθησε να κρατήσει ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν, αλλά πλέον οι επικοινωνίες τους πρακτικά έχουν διακοπεί.

Στη Λεγεώνα της Τιμής είχε ενταχθεί και ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ το 2001 (επίσης από τον Σιράκ), λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ αλ-Άσαντ. Το μετάλλιο επιστράφηκε το 2018, με τη Συρία να εξηγεί ότι ο Άσαντ δεν θέλει να φέρει το βραβείο ενός «σκλάβου των ΗΠΑ».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: