Ο Έλληνας «πατέρας» του BlackΒerry έγινε ταινία

Ηταν ένα απόγευμα, από αυτά που ο ήλιος χρωματίζει τον Βόσπορο την ώρα που δύει, όταν μια τριμελής οικογένεια Ελλήνων άφηνε για πάντα πίσω της την Πόλη.

Είχαν περάσει δέκα χρόνια μετά το πογκρόμ κατά του ελληνικού στοιχείου τον Σεπτέμβρη του 1955 από τους Τούρκους όταν ο Νίκος και η Δωροθέα Λαζαρίδη αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη.

Εχοντας πάρει ελάχιστα πράγματα μαζί τους φεύγουν, με τον μόλις 5 ετών γιο τους Μικέ να κρατάει σφιχτά το χέρι της μητέρας του, και ταξιδεύουν για τη Γερμανία. Δεν θα μείνουν πολύ εκεί, αφού μεταναστεύουν στον Καναδά, τον τελικό προορισμό τους, για μια νέα ζωή με όλες τις δυσκολίες που περιέχει το εγχείρημά τους.

Η οικογένεια εγκαθίσταται στο Γουίνδσορ του Οντάριο, πρωτεύουσα μιας αγροτικής κατά κύριο λόγο περιοχής του Καναδά με το όνομα Γουότερλου. Ο πατέρας προσλαμβάνεται εργάτης στο εργοστάσιο της Chrysler, η μητέρα δουλεύει μοδίστρα, όμως ως γονείς ρίχνουν όλο το ενδιαφέρον και την προσοχή τους στον Μικέ που πλέον έχει γίνει Μάικ.


Από τότε πέρασε μισός αιώνας και έξι χρόνια και ο Μάικ Λαζαρίδης εξελίχθηκε σε έναν ευφυή επιχειρηματία που έγραψε ιστορία ως ο «πατέρας» του BlackBerry, του κινητού που άλλαξε για πάντα τις τηλεπικοινωνίες.

Το 2007 η περιουσία του άγγιζε τα 2 δισ. δολάρια, πίστευε ότι κανείς δεν τον απειλούσε και απολάμβανε την κυριαρχία του ανθρώπου που εφηύρε το πρώτο smartphone και έδωσε άλλη ώθηση στα δεδομένα και τις πληροφορίες.

Η ταινία «BlackBerry», που κυκλοφορεί τον ερχόμενο Μάιο, περιγράφει την ιλιγγιώδη άνοδο αλλά και την αποκαθήλωση του Ελληνα επιχειρηματία, που είδε αλλά δεν ζύγισε σωστά τον «εχθρό» που ερχόταν με τη μορφή του πρώτου iPhone.

Η μέρα που άλλαξε τα πάντα

Σε μια σκηνή από το τρέιλερ του φιλμ, ο σκηνοθέτης Ματ Τζόνσον βάζει τον Τζέι Μπάρουσελ που υποδύεται τον Μάικ Λαζαρίδη να παρακολουθεί την παρουσίαση του πρώτου iPhone από τον Στιβ Τζομπς στο Macworld Conference. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ήταν εκεί. Παρακολουθούσε το event κάνοντας ταυτόχρονα διάδρομο και βλέποντας τη νέα συσκευή της Apple εντυπωσιάστηκε από τα χαρακτηριστικά της, ειδικά από τον browser που ήταν ενσωματωμένος στη συσκευή. Είδε και κάτι άλλο όμως. Τον CEO της AT&T να ανακοινώνει ένα πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Apple εκείνη τη μέρα που το ημερολόγιο έδειχνε 9 Γενάρη του 2007.

Την επομένη φώναξε το Νο2 της εταιρείας, Τζιμ Μπαλσίλι, για να συζητήσουν το θέμα, ειδικά για τον browser. Οταν ο Λαζαρίδης του είπε: «Αυτοί οι τύποι είναι καλοί», εκείνος του απάντησε: «Ολα καλά, θα είμαστε μια χαρά». Αυτές οι έξι λέξεις σφράγισαν εν ολίγοις τη μοίρα του πρώτου smartphone, αφού η συνέχεια μόνο καλή δεν ήταν για τον Ελληνα επιχειρηματία. Εκείνη τη χρονιά ο νεαρός με τις ποντιακές ρίζες βρισκόταν ξανά στην κορυφή, αφού το BlackBerry κατείχε το 50% της αγοράς κινητών στην Αμερική και το 20% σε όλο τον κόσμο.


.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: