ΝΑΤΟ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «GORDIAN KNOT 2022» στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή 525 Αξιωματικών από 15 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έγινε η άσκηση του «GORDIAN KNOT 2022», στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου έως σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022.

Η άσκηση διοργανώθηκε από το Στρατηγείο ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR) σε ρόλο της Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps – Land Component, MC – LCC).

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του Στρατηγείου NRDC-GR ως MC – LCC στον σχεδιασμό και στην διεξαγωγή διακλαδικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας της Συμμαχίας (Major Joint Operation+ — MJO+), σε εφαρμογή του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης που αφορά στην συλλογική άμυνα.

Στην βάση αυτή, το NRDC-GR εξάσκησε την ικανότητά του να διοικεί και να συντονίζει ταυτόχρονα έως και πέντε υποτεταγμένα Στρατηγεία επιπέδου Σώματος Στρατού (Corps HQs) από τον Κύριο Σταθμό Διοίκησης (Main Command Post), κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεών τους και στους πέντε επιχειρησιακούς τομείς της αρμοδιότητάς τους (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Διάστημα, Κυβερνοχώρος).

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, το NRDC-GR ήταν το πρώτο Στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NATO Force Structure — NFS) που εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στον ρόλο του MC LCC το 2021. Έκτοτε εξακολουθεί να αναπτύσσει τις δυνατότητές του μέσω πληθώρας εκπαιδεύσεων και άλλων δράσεων, προκειμένου να είναι ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί.


Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) στην περιοχή της Ασσήρου, στην οποία παρέστησαν ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διοικητής Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Διοικητής του EUROCORPS (COMEC) Lieutenant General Peter Devogelaere, ο Διοικητής του MULTINATIONAL CORPS SOUTH-EAST (HQ MNC-SE) Major General Dragoş-Dumitru Iacob, ο Υποδιοικητής του RAPID REACTION CORPS FRANCE (RRC-FR) Major General Georg Klein, καθώς και Επίτιμοι Διοικητές του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR, Πρόξενοι και Ακόλουθοι Άμυνας των συμμετεχόντων κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την λειτουργία και την αποστολή ενός πλήρους αναπτυγμένου Στρατηγείου της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ικανού να αναλάβει με επιτυχία διασυμμαχικές επιχειρήσεις συλλογικής άμυνας, που είναι και οι πλέον πολύπλοκες και απαιτητικές.

Η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και συνέργειας μεταξύ του προσωπικού των κρατών — μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας σε συμμαχικό πλαίσιο..

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: