Με συστηματική αναφυλαξία η 17χρονη που υπέστη ανακοπή – Πού μπορεί να οφείλεται η μη έγκαιρη αντίδραση της ανήλικης;

Μια 17χρονη μαθήτρια έπαθε ανακοπή σε σχολική εκδρομή μετά από αλλεργικό σοκ και πλέον νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση. Τι μπορεί όμως να έφταιξε και η ανήλικη, η οποία ήταν αλλεργική και είχε μαζί της ένεση αδρεναλίνης, δεν αντέδρασε εγκαίρως;

Για την υπόθεση μίλησε στην εκπομπή «» της ΕΡΤ η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας. «Δεν γνωρίζουμε το ιστορικό, δεν ξέρουμε το παιδί αν είχε διαγνωστεί, τι αλλεργίες είχε και αν πρόλαβε να κάνει την ένεση αδρεναλίνης και αν ναι, πόσα μιλιγκράμ ήταν η αδρεναλίνη» ανέφερε στην ΕΡΤ η αλλιεργολόγος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, εκτίμησε ότι η αντίδραση της νεαρής έγινε με καθυστέρηση, γεγονός που συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασής της.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, το συγκεκριμένο συμβάν οφείλεται σε συστηματική αναφυλαξία, δηλαδή «μια άμεση αντίδραση αλλεργική αντίδραση, η οποία τις περισσότερες φορές έχει και την πιθανότητα να είναι και θανατηφόρα».

Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό σε ασθενείς με συστηματική αναφυλαξία να γίνει σωστή διάγνωση και να δοθεί το σωστό ιστορικό. «Η διάγνωση γίνεται με τα διάφορα τεστ που κάνουμε στις τροφές και με αιματολογικά τεστ και με πιο σύγχρονες τώρα πλέον εξετάσεις. Ωστόσο, είναι μια κατάσταση που πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον ασθενή», σημείωσε η κ. Δεμέστιχα.

Οι αλλεργικοί πρέπει να εκπαιδευτούν

Η ίδια αναφέρθηκε στον τρόπο ζωής των αλλεργικών ατόμων λέγοντας ότι «αυτά τα άτομα πρέπει να εκπαιδευτούν στο πώς θα τρώνε εκτός σπιτιού τους». Εκεί, όπως εξήγησε, οι αλλιεργολόγοι τους συνιστούν να τρώνε τροφές καθαρές, δηλαδή τροφές τις οποίες τις βλέπουν τι είναι. Να μην τρώνε σως, διάφορες σάλτσες, κρέμες ή διάφορα φαγητά που δεν ξέρουν από τι έχουν παρασκευαστεί.

Θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς που δεν γνωρίζουν αν τα παιδιά τους έχουν κάποια αλλεργία δήλωσε ότι θα πρέπει να μη παραμελούν τυχόν σημάδια αναφυλαξίας και να απευθύνονται σε ειδικό.

«Προληπτικά δεν μπορείς να διαγνώσεις την αλλεργία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια για τα οποία έρχεται ο κόσμος στο ιατρεία μας και για τους οποίους κάνουμε διάγνωση. Θα κάνουμε τα τεστ και θα τους δώσουμε θεραπευτική αγωγή. Για συστηματική αναφυλαξία υπάρχει το σετ αντιμετώπισης. Αυτό περιλαμβάνει αντιισταμινικό χάπι κορτιζόνης και αδρεναλίνη».

Η 17χρονη υπέστη βαρύ αλλεργικό σοκ

Όπως είπε «οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες πρέπει απλώς να το έχουν μαζί τους. Πρέπει να γνωρίζουν τη συμπτωματολογία. Αυτό εδώ, τώρα το περιστατικό είναι ένα βαρύ αλλεργικό σοκ, δηλαδή όταν έχουμε (σ.σ. εξανθήματα) δέρμα αλλά και συμμετοχή καρδιαγγειακού που προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης., ταχυκαρδία και κινδυνεύει. Αυτό το άτομο το εκπαιδεύουμε πώς θα κάνει και πότε την αδρεναλίνη. Η αδρεναλίνη είναι ένα φάρμακο που σώζει ζωές».

ΕΛΛΑΔΑαλλεργικο σοκΚρητημαθητρια

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: