Με ηλεκτρικά αυτοκίνητα έκαναν Test drive οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το περιβάλλον

Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το περιβάλλον και το κλίμα είχαν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτοκίνητο με ηλεκτρική ενέργεια. Γιατί είναι άλλο να το λες από τα έδρανα τους ευρωκοινοβουλίου και άλλο να ξέρεις ακριβώς και πως κινούνται αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πλέον μπήκαν στη ζωή μας.

Οι αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Στοκχόλμη για να κάνουν test drive σε μία ευρεία σειρά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορτηγών και εκσκαφέων. Κεντρικό ρόλο στη συνάντηση είχε η Volvo.

Οι υπουργοί της ΕΕ, μαζί με τον Επίτροπο της ΕΕ για το περιβάλλον, δοκίμασαν μία σειρά από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των Volvo C40 και XC40. Πριν τα test drive προηγήθηκε μία παρουσίαση, μέρος της οποίας ήταν και μία ομιλία 15 λεπτών από τον Διευθύνοντα Σύμβουλοo, Jim Rowan (Τζιμ Ρόουαν).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Σουηδία έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή η οδηγική δοκιμή αποτελούσε τμήμα του επίσημου προγράμματος μίας άτυπης συνάντησης των μελών του Συμβουλίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Mobility Sweden και την κυβέρνηση της Σουηδίας.

Ο Jim Rowan απευθυνόμενος στους υπουργούς είπε:

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να γίνουμε μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία έως το 2040 και μία εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030. Δεν το κάνουμε μόνο επειδή είναι σωστό, αλλά διότι έχει επίσης νόημα από εμπορική άποψη. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, τα αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητά μας αποτέλεσαν το 41% των πωλήσεών μας παγκοσμίως.»

Χάλυβας σχεδόν μηδενικών εκπομπών σε όλα τα αυτοκίνητά μας έως το 2026

Ωστόσο, ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων δεν είναι αρκετός. Οι εκπομπές χρειάζεται να αντιμετωπιστούν σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μας. Η Volvo  σκοπεύει να μειώσει κατά 40% το αποτύπωμα άνθρακα ανά αυτοκίνητο σε όλο τον κύκλο ζωής στο διάστημα μεταξύ 2018 και 2025, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών άνθρακα που προέρχονται από την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Jim Rowan είπε ακόμη:

« Για να το πετύχουμε, συνεργαζόμαστε με εταίρους που έχουν ίδια νοοτροπία με τη δική μας. Για παράδειγμα, είμαστε ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που συνέπραξε με τη σουηδική εταιρεία παραγωγής χάλυβα SSAB, διερευνώντας την παραγωγή υψηλής ποιότητας χάλυβα σχεδόν μηδενικών εκπομπών για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ως πρόγευση, τα αυτοκίνητα Volvo που χρησιμοποιήθηκαν στο test drive διέθεταν ένα μαρσπιέ φτιαγμένο από χάλυβα σχεδόν μηδενικών εκπομπών της SSAB. Στόχος μας είναι να έχουμε αυτό το είδος χάλυβα στα αυτοκίνητα παραγωγής μας έως το 2026».

Ο χάλυβας είναι και θα παραμείνει ένα θεμελιώδες τμήμα στα επιβατικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, εφόσον η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να βρεθούν οι τρόποι για να μειώσουν και να εξαλείψουν τις εκπομπές άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της παγκοσμίως, στη διαδικασία του μετασχηματισμού της σε οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος Rowan καλωσόρισε τους Κανονισμούς που έχουν προταθεί για τη Βιομηχανία Καθαρών Εκπομπών και τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Net Zero Industry and Critical Raw Materials Acts). Για παράδειγμα, οι προβλέψεις για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ξεκινούν έργα με πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτές χρειάζεται να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

Ήδη η Volvo έχει προχωρήσει στην πρωτοβουλία SteelZero, η οποία στοχεύει να αυξήσει τη ζήτηση για χάλυβα χωρίς ορυκτά και να επιταχύνει τη μετάβαση της παγκόσμιας βιομηχανίας χάλυβα στην επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.

Οι υπουργοί οδήγησαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί φωτογραφίες τους από τα οδηγικά τέστ. Τέλος ειδική αναφορά έγινε στην παραγωγή πιο βιώσιμων μπαταριών, μέσω μίας κοινοπραξίας με τη Northvolt, τη σουηδική εταιρεία που έχει ηγετική θέση στην παραγωγή μπαταριών. Η νέα γενιά μπαταριών θα παράγεται στο νέο Gigafactory της Volvo στο Γκέτεμποργκ, το οποίο θα τροφοδοτείται εξολοκλήρου με κλιματικά ουδέτερη ενέργεια.

Με ηλεκτρικά αυτοκίνητα έκαναν Test drive οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το περιβάλλον gr.

now24.gr-auto

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: