Μάλτα: Νομοσχέδιο που χαλαρώνει την αυστηρή απαγόρευση των αμβλώσεων

Ο υπουργός Υγείας της Μάλτας Κρις Φερν παρουσίασε νομοσχέδιο που αμβλύνει την αυστηρή απαγόρευση της άμβλωσης στο κράτος, επιτρέποντας τη διακοπή της κύησης εάν η ζωή της μητέρας ή του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το τέλος της τελευταίας απόλυτης απαγόρευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίστηκε από τις ακτιβίστριες υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση ως νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών, αν και ακόμη είναι ημιτελής.

«Είναι μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη για τις γυναίκες στη Μάλτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντεζιρέ Ατάρ, ακτιβίστρια και νομικός με εξειδίκευση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα οι γιατροί που κάνουν την άμβλωση αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια και ισόβια απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος τους.

Πάντως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δεν έχει έλθει ακόμη προς ψήφιση, μια άμβλωση θα είναι νόμιμη εάν «στοχεύει στην προστασία της υγείας μιας εγκύου που πάσχει από ιατρική επιπλοκή που μπορεί να θέσει τη ζωή της ή την υγεία της σε σοβαρό κίνδυνο».

«Για πρώτη φορά, διαθέτουμε ένα νομοσχέδιο που αναγνωρίζει το απαρχαιωμένο νομικό μας πλαίσιο και προσπαθεί να το αλλάξει, έστω και σε μικρό βαθμό», σχολίασε η Ντεζιρέ Ατάρ.

Ωστόσο, η γιατρός Ίζαμπελ Στάμπιλε, μέλος της ΜΚΟ «Γιατροί για την επιλογή», εκφράζει λύπη «που δεν υπάρχει ακόμη διάταξη που να επιτρέπει τη διακοπή της κύησης σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή θανατηφόρας εμβρυϊκής ανωμαλίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: