Λύθηκε το μυστήριο με υποβρύχιο βρέθηκε που είχε εξαφανιστεί πριν από 77 χρόνια. Το αναζήτησε ο εγγονός του κυβερνήτη

Το ναυάγιο ενός βρετανικού υποβρυχίου, με 44 άτομα προσωπικό, που είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς το 1942, ανακαλύφθηκε φέτος κοντά στη Μάλτα.

Το HMS-Urge ήταν κομμάτι 10ου στόλου υποβρυχίων της Βρετανίας και είχε αποπλεύσει από τη Μάλτα στις 27 Απριλίου του 1942 με προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά δεν έφτασε ποτέ.

Μέχρι την ανακάλυψη του ναυαγίου το φετινό καλοκαίρι οι λόγοι της εξαφάνισης και το μέρος όπου βρισκόταν ήταν άγνωστα.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2017 από τον Φράνσις Ντίκινσον, εγγονού του κυβερνήτη του υποβρυχίου Urge, υποπλοιάρχου Τόμκινσον.

Ο Ντίκινσον ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας τον βαθμό χαρτογράφησης του βυθού και προσδιόρισε μια περιοχή που είχε ναρκοθετηθεί κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της Μάλτας από τις δυνάμεις του Άξονα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το υποβρύχιο βυθίστηκε από νάρκη ανοικτά της νήσου και πλέον βρίσκεται στο θαλάσσιο πυθμένα και σε βάθος 130 μέτρων.

«Η ζημιά στην πλώρη υποδεικνύει μια πολύ βίαιη έκρηξη…υποδεικνύοντας πως το σκάφος θα βυθίστηκε πολύ γρήγορα, μην αφήνοντας περιθώρια επιβίωσης» είπε στο PBS ο καθηγητής Τίμοθι Γκάμπιν, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

Πρόσθεσε ότι πέρα από τη ζημιά στην πλώρη, το ναυάγιο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, στραμμένο προς την κατεύθυνση που είχε πάρει ταξιδεύοντας προς την Αλεξάνδρεια.

Παρόλο που το ναυάγιο εντοπίστηκε από αυτόνομη συσκευή sonar, τα νέα για την εύρεση του δεν έγιναν γνωστά καθώς το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, έπρεπε να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για το HMS-Urge.

Η ακριβής τοποθεσία του ναυαγίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

(?)

viral

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: