Λουκασένκο: Λάθος μας με τη Ρωσία που δεν «τελειώσαμε» με την Ουκρανία το 2014

Το μόνο λάθος που έκαναν η Ρωσία και η Λευκορωσία σε σχέση με την Ουκρανία ήταν «ότι δεν λύσαμε το ζήτημα το 2014-2015, όταν η Ουκρανία δεν είχε στρατό και δεν ήταν προετοιμασμένη», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τα σχόλια του Λουκασένκο, τα οποία έγιναν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, δείχνουν ότι ο Λουκασένκο έχει αποδεχθεί πλήρως τη μετατροπή του σε μαριονέτα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζει το Politico.

Σύμφωνα με τη λευκορωσική πλευρά, ο Λουκασένκο είπε αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή ότι «το περιμέναμε αυτό». Συνέχισε λέγοντας ότι, αν ο πόλεμος δεν είχε ξεκινήσει πέρυσι, «θα είχε ξεκινήσει αύριο, αλλά με χειρότερες συνθήκες για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία».

Και τόνισε: «Το μόνο λάθος που κάναμε, μάλλον, είναι ότι δεν λύσαμε αυτό το ζήτημα το 2014-2015, όταν η Ουκρανία δεν είχε στρατό. Θέλαμε να το λύσουμε ειρηνικά. Εκείνοι, ωστόσο, χρησιμοποίησαν αυτό το διάστημα για να αναπτύξουν ένοπλες δυνάμεις έτοιμες για μάχη».

Ο Λουκασένκο είχε μια σχέση αγάπης-μίσους με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών του στην εξουσία. Από τη στιγμή που το Κρεμλίνο τον βοήθησε να αποτρέψει μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους μετά τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020, η σχέση έγινε εξάρτησης.

Η Λευκορωσία βοήθησε ενεργά τη Μόσχα να εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και συμφώνησε να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της χώρας του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: