Λευκωσία: Συνεπής η στάση μη αναγνώρισης του Κοσσόβου

Η Κύπρος παραμένει συνεπής στις διαχρονικές της θέσεις επί του θέματος του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Θεόδωρος Γκότσης.

Κληθείς να σχολιάσει την έγκριση κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) της σχετικής γνωμάτευσης για το θέμα της ένταξης του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), ο κ. Γκότσης σημείωσε, ότι η Κύπρος παραμένει συνεπής στις διαχρονικές της θέσεις «πλήρως προσηλωμένη στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία».

«Η θέση μας αυτή εκφράστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέσω των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, ένα ζήτημα που τέθηκε εξάλλου και κατά την περσινή συζήτηση, όταν επίσης καταψηφίσαμε», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ο κ. Γκότσης, η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της ΕΕ. Σημειώνεται, ότι η τελική απόφαση για την ένταξη ή όχι του Κοσσυφοπεδίου εναπόκειται στο Συμβούλιο Υπουργών του ΣτΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των εργασιών της 2ης Συνόδου της ΚΣΣΕ για το 2024 τη Γνωμάτευση υπερψήφισαν 131 βουλευτές, ενώ 29 μέλη τάχθηκαν κατά και 11 βουλευτές τήρησαν αποχή, με τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιώργο Λουκαΐδη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, να καταψηφίζουν την Γνωμάτευση.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: