ΛΔ Κονγκό: 12 χωρικοί, ανάμεσά τους 5 παιδιά, σφαγιάζονται στην Ιτούρι

Δώδεκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, δολοφονήθηκαν χθες Παρασκευή σε χωριό στην επαρχία Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, από άγνωστους που υπάρχουν υποψίες πως ανήκουν σε παραστρατιωτική οργάνωση απούσα κατά τις πρόσφατες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Ναϊρόμπι, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

«Πολίτες κάηκαν ζωντανοί μέσα στο σπίτι τους, άλλοι σφαγιάστηκαν με ματσέτες», είπε ο Ζοζέφ Λοτόμα, τοπικός αξιωματούχος στην περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό που υπέστη επίθεση, το Αλέζα.

Η σφαγή διαπράχθηκε τη νύχτα. Το πρωί, βρέθηκαν τα πτώματα πέντε παιδιών, τριών γυναικών και τεσσάρων ανδρών, διευκρίνισε.

Τα θύματα ανήκαν «στην πλειονότητά τους» στη φυλή Λέντου, ανέφερε εκπρόσωπος της κοινότητας αυτής, ο Ζαν Μαρί Ντζάζα.

Σύμφωνα με τον κ. Λοτόμα, «οι δράστες του εγκλήματος δεν είναι κατά συνέπεια η οργάνωση CODECO» (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό»), που λέει πως υπερασπίζεται τη φυλή Λέντου κι έχει κατηγορηθεί για πολλές σφαγές αμάχων στην επαρχία.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόσθεσε, αλλά οι δράστες πιθανόν είναι μέλη της «Ζαΐρ», αντίπαλης παραστρατιωτικής ομάδας, που λέει πως υπερασπίζει τη φυλή Χέμα.

Η CODECO πήρε μέρος στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό στην Κένυα, όπως αρκετές από τις δεκάδες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Όμως η Ζαΐρ δεν αντιπροσωπεύτηκε, απέρριψε την πρόσκληση.

Ο εκπρόσωπος της κοινότητας των Λέντου εξέφρασε την ανησυχία πως η CODECO θα προχωρήσει σε αντίποινα. «Καλούμε τους ηγέτες της CODECO να μην πέσουν στην παγίδα των εχθρών τους, να μην απαντήσουν σε αυτή την πρόκληση», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: